Regering bevriest sociaal tarief voor gas en elektriciteit

De energieregulator CREG moet op zoek naar een oplossing voor de sociale tarieven voor gas en elektriciteit. ©Photo News

Een automatische verhoging wordt gedurende een half jaar geschrapt. Dat kost 13 miljoen euro.

De regering bevriest de verhoging van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.

Vorige week raakte bekend dat het sociaal tarief voor gas en elektriciteit met respectievelijk 28 en 22 procent zou stijgen vanaf 1 februari. Dat gebeurt automatisch, als gevolg van de hogere energieprijzen op de markt. 'Nog nooit eerder was die (stijging, red.) zo hoog en zo bruusk', zei minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Daarom bevriest de regering de verhoging van de sociale tarieven voor de volgende zes maanden.

Intussen moeten de bevoegde ministers - naast Peeters ook minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) - met de energieregulator CREG overleggen over een structurele oplossing.

Parlement

'Wat is berekend door de CREG en vorige week is aangekondigd, gaat niet door. Het sociaal tarief blijft behouden op het niveau van voor 1 februari', zegt Peeters. Dat besluit moet nog voorgelegd worden aan de Raad van State, de gewesten en het parlement, maar de bevriezing zou retroactief werken. 'We rekenen op het parlement voor politieke steun', zei premier Charles Michel. Zijn ontslagnemende regering heeft daar geen meerderheid meer. 'Dit is een belangrijke beslissing, waar nog eens uit blijkt dat we ook voor de groep die het al moeilijk heeft de nodige inspanningen doen.'

De maatregel kost 13 miljoen euro. Dat geld komt uit een fonds dat bestemd is voor verwarmingspremies, zei Marghem.

De CREG moet binnen zes maanden een nieuw systeem uitwerken voor de berekening van de sociale tarieven, om een nieuwe plotse stijging te voorkomen. 'We willen kunnen corrigeren als het nodig is', aldus Marghem.
   
  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud