Regering buigt zich over loonmatiging

Vicepremier Johan Vande Lanotte (foto: Belga)

Om uit de ideologische loopgravenoorlog over de indexsprong en de concurrentiekracht te geraken, legt sp.a-minister Johan Vande Lanotte een voorstel op tafel om de wet van 1996 over het concurrentievermogen aan te passen. Dat moet ertoe leiden dat onze lonen meer gelijke tred houden met die in de buurlanden.

Nu wordt bij de bepaling van de loonnorm uitgegaan van de loonevolutie die de komende twee jaar verwacht wordt in de buurlanden. Die voorspellingen zijn echter meestal een overschatting. Daarom wil de sp.a de loonnorm vaststellen op basis van de loonevolutie in onze buurlanden over de voorgaande jaren.

Met dat voorstel probeerde Vande Lanotte een uitweg te vinden uit de impasse en viceminister Alexander De Croo (Open VLD) te overtuigen om afstand te doen van de indexsprong. Voor aanvang van het kernkabinet gisterenavond werd de druk opgevoerd. 'Mijn partij is tegen een indexsprong', liet minister Joëlle Milquet (cdH) verstaan. Vande Lanotte was nog scherper. 'Wat sommigen voorstellen als een sociale indexsprong, kost tweeverdieners 60 euro per maand.'

Noch de PS, cdH en de sp.a willen dus weten van een indexsprong. CD&V, Open VLD en MR zijn wel voor. Maar de vraag is of het een realistisch denkspoor blijft. Het denkspoor van Vande Lanotte wordt alleszins verder bestudeerd.

Toen sp.a-partijvoorzitter Bruno Tobback eerder deze maand een gelijkaardig voorstel lanceerde, wekte dat meteen de interesse op van Open VLD.

Intussen wordt verder gezocht naar besparingen en/of inkomsten om een relancepakket te financieren. Het zou gaan om een pakket met een grootteorde van 400 miljoen euro. Vermits een btw-verhoging en een indexsprong taboe zijn voor bepaalde partijen, wordt bekeken of het geld niet elders kan worden gevonden.

Normaal stond vanavond een nieuwe vergadering van het kernkabinet op de agenda, maar die bijeenkomst werd geannuleerd. Premier Elio Di Rupo (PS) zet wel zijn bilaterale contacten met de vicepremiers verder in de hoop snel uit de impasse over de begroting te geraken.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud