Regering-De Croo krijgt vertrouwen van het parlement

Kersvers premier Alexander De Croo. ©Photo News

De regering-De Croo heeft bij haar vertrouwensstemming de steun van 87 van de 150 parlementsleden gekregen.

Na een regeerverklaring op donderdag en een 15 uur durend investituurdebat gisteren heeft de regering-De Croo vandaag het vertrouwen gekregen van de Vivaldi-fracties in het parlement. 87 van de 150 parlementsleden gaven hun fiat. 54 parlementsleden stemden tegen en de cdH- en DéFi-fractie onthielden zich.

De parlementsleden kregen voor de stemming nog een laatste mogelijkheid om terug te komen op het investituurdebat van gisteren. Het parlement debateerde nog tot omstreeks 3 uur vannacht over het regeerakkoord. Bij de oppositie was de teneur vooral dat het regeerakkoord te vaag is en dat de regering niet gestut is door een Vlaamse meerderheid. 'Deze regering is niet democratisch', viel te horen.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert trok dat in twijfel. 'De democratische regels zijn wat ze zijn. U kan altijd zelf partners zoeken om een regering te vormen.' Bij CD&V beseffen ze evenwel dat door de Vlaamse minderheid het draagvlak voor deze regering in Vlaanderen kleiner is. 'Aan de Vlaamse partijen: we hebben een belangrijke democratische opdracht naar elke Vlaming toe', zei Servais Verherstraeten (CD&V).

De regering zal de komende legislatuur nog veel moeten uitklaren. Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) verwees nog naar de onduidelijkheid over de vermogenswinstbelasting. Ook op vlak van arbeidsmarktbeleid moeten er nog maatregelen genomen worden om de doelstelling van een werkzaamheidsgraad van 80 procent tegen 2030 te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud