Advertentie

Regering-De Croo ziet begrotingstekorten oplopen

Premier Alexander De Croo. ©EPA-EFE

De regering-De Croo houdt er rekening mee dat de begrotingstekorten dit en volgend jaar verder oplopen. De prognose is dat het tekort dit jaar uitkomt op 10,7 procent van het bbp en volgend jaar op 6,9 procent.

De nieuwe prognoses voor de begroting zijn doorgegeven aan de Europese Commissie en het parlement, en liggen hoger dan eerst gedacht. Zo ging de regering-De Croo eerst uit van tekort van 10,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar en van 6 procent volgend jaar, terwijl nu wordt uitgegaan van een tekort van 10,7 procent en 6,9 procent.

Ook het structureel tekort wordt naar boven herzien. De prognose voor dit jaar is dat het structureel tekort oploopt naar 6,4 procent, terwijl eerst was uitgegaan van 5,9 procent. Volgend jaar zou het structureel deficit uitkomen op 5,6 procent, wat bijna een procentpunt meer is dan het structureel tekort van 4,7 procent, waar eerst van was uitgegaan.

De herziening weerspiegelt vooral de impact van de tweede coronagolf en de lockdown, en de bijkomende inspanningen die de regering levert 'om iedereen die getroffen is door Covid-19 - medisch en economisch - zoveel mogelijk te ondersteunen', luidt het in een persbericht.

Steunmaatregelen

'De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis', zegt De Croo. 'Ook economisch is de tol bijzonder zwaar. De federale regering engageert zich om iedereen die getroffen is zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit jaar werd al voor 12,7 miljard euro aan steun uitgetrokken en ook volgend jaar laten we niemand achter. We zullen blijven doen wat nodig is om iedereen zoveel mogelijk te steunen en de kans te geven deze moeilijke periode te overbruggen', aldus De Croo.

Dit jaar werd al voor 12,7 miljard euro aan steun uitgetrokken en ook volgend jaar laten we niemand achter.
Alexander De Croo
Premier

De belangrijkste federale steunmaatregelen zijn de tijdelijke werkloosheid, waar een prijskaartje van meer dan 3,7 miljard euro aan vasthangt, en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen, dat meer dan 2,7 miljard euro kost. Daarnaast wordt een provisie van meer dan 3,6 miljard euro aangelegd voor kosten die te maken hebben met de strijd tegen corona.

Voorts zijn er fiscale steunmaatregelen, zoals de btw-verlaging voor de horeca (347,5 miljoen euro), de lastenverlaging via de bedrijfsvoorheffing voor ondernemingen die minder een beroep doen op tijdelijke werkloosheid (460 miljoen euro) en de carry-backregeling die bedrijven extra ademruimte moet geven (527 miljoen euro).

Budgettaire inspanning

De regering-De Croo wil de komende jaren wel proberen het tekort jaarlijks met 0,2 procent van het bbp terug te dringen. Als de Belgische economie zich herneemt, wordt die inspanning verder verhoogd. 'We willen de komende maanden de economische cijfers goed blijven opvolgen en telkens bijsturen wanneer nodig', verzekert de staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud