Regering drukt op pauze met extra overleg

Veel lijken de begrotingsbesprekingen van de regering Di Rupo dit weekend niet opgeschoten te zijn (foto: Belga)

De regering Di Rupo last maandagmiddag extra overleg in met de sociale partners. Het overleg komt er na een weekend waar vooruitgang in de opmaak van de begroting voor 2013 met een vergrootglas te zoeken was.

Het kernkabinet ontmoet maandag om 15 uur de belangrijkste sociale partners, de zogenaamde 'G10', in de ambtswoning van premier Elio Di Rupo. Dat liet een woordvoerder van de premier zondagnamiddag weten.

Het doel is dubbel: de regering geeft 'een stand van zaken' van de begrotingsbesprekingen, de sociale partners laten op hun beurt weten hoe het staat met hun acht 'werven' rond de arbeidsmarkt die ze in juli hebben opgestart.

Het ziet er niet naar uit dat beide partijen veel vooruitgang kunnen melden. De regering staakte de besprekingen zondagavond om half zeven en lijkt niet veel verder in haar zoektocht naar 3,7 à 4,3 miljard om de begroting 2013 rond te krijgen.

Flink wat thema's op het bord van de regering hangen als een donkere wolk boven het sociaal overleg. De vakbonden zijn mordicus tegen elk gemorrel aan de index, en zien de werkgevers een potentiële verhoging van de btw niet echt zitten.

Btw

Zo is Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), tegenstander van een hoger btw-tarief. Hij hoopt dat de regering bij het opstellen van de begroting 2013 werk maakt van minder uitgaven, of ten minste een afremming van de toename ervan.

In het programma 'L'Indiscret' op RTBf zegt Timmermans te betreuren dat er geen enkele structurele hervorming op tafel ligt om de competitiviteit van de ondernemingen te verhogen.

Wat de index betreft, herinnerde de VBO-baas eraan dat hij een dialoog wil, maar niet met de rug tegen de muur. Hij waarschuwde er ook voor dat als men hervormingen blijft weigeren, men op een dag verplicht zal worden tot draconische hervormingen. 'We zijn verplicht om iets te doen, een indexsprong of iets anders. Sinds vier, vijf, zes jaar verliezen we aan competitiviteit', stelde Pieter Timmermans. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud