Advertentie

Regering hakt miljarden uit steun offshorewind

©Hollandse Hoogte

De regering-Michel heeft een akkoord over de drie nog te bouwen windparken in de Noordzee. De steun die ze ontvangen, ligt bijna 4 miljard euro lager dan bij de vorige parken.

Na weken van onderhandelen is er een akkoord voor de bouw van de drie laatste offshorewindparken Mermaid, Seastar en Northwester 2. Die zijn eigendom van consortia met spelers als Ackermans & van Haaren en dochter DEME, en retailgroep Colruyt.

De drie parken krijgen 16 jaar lang een prijsgarantie van 79 euro per 1.000 kilowattuur die ze produceren. Als de elektriciteitsprijs op de markt lager ligt dan dat bedrag past de overheid het verschil bij. Dat is fors minder dan de steun die vorig jaar werd vastgelegd voor twee andere parken, Rentel en Norther. Die kregen respectievelijk 129,8 en 124 euro steun, gedurende 19 jaar.

In vergelijking met de offshoresteun van de vorige regering gaat het om een besparing van 3,9 miljard euro, zeggen de staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) en de minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Vroeger lag het steunniveau op 138 euro per 1.000 kilowattuur. 

Europese klimaatdoelstellingen

De Backer kondigde in de zomer aan dat hij de steun fors wou verminderen, nadat er bij aanbestedingen in het buitenland werd afgeklopt op veel lagere steunbedragen. De Backer dreigde ermee om de drie laatste concessies in te trekken. 

Zover kwam het niet. Marghem wou absoluut de concessies behouden omdat ze nodig zijn om de Europese klimaatdoelstellingen te halen tegen 2020. In het steunmechanisme voor de nieuwe parken is nog een clausule opgenomen om extra steun toe te kennen als het minder waait dan verwacht. In dat geval kunnen ze nog een zeventiende jaar steun krijgen. 

De steun die de overheid geeft, betaalt de consumenten via een toeslag op de tarieven van stroomnetbeheerder Elia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud