Advertentie

Regering heeft potje van 750 miljoen klaar voor bedrijven

©Photo News

De federale regering heeft 750 miljoen euro klaar om via haar Transformatiefonds bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Met een even grote bijdrage uit de privésector kan de omvang van het fonds verdubbelen tot 1,5 miljard.

Hoe kunnen ondernemingen die voor de coronacrisis gezond waren en tijdelijk slagen hebben gekregen er het best weer bovenop worden geholpen? Een van de pistes die de regering-De Croo daarvoor bewandelt, is een nieuw Transformatiefonds. Dat moet ‘cruciale’ bedrijven onder meer via achtergestelde leningen ondersteunen. De voorwaarde is wel dat het om ‘stevige business cases’ gaat, waarbij de verliezen slechts tijdelijk invreten op het kapitaal en de solvabiliteit na de coronacrisis opnieuw een normaal traject kan volgen.

Het Transformatiefonds moet 'cruciale' bedrijven onder meer via achtergestelde leningen ondersteunen.

De contouren van dat fonds beginnen duidelijker te worden. Zo is er bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) 750 miljoen euro klaar om het fonds te financieren, 500 miljoen euro volgend jaar en 250 miljoen in 2022. Om zijn slagkracht te verdubbelen gaat de federale regering op zoek naar private institutionele investeerders. Ook de regionale publieke investeringsmaatschappijen (PMV, SRIW, finance.brussels) worden uitgenodigd om er mee hun schouders onder te zetten, wat de omvang van het fonds nog wat meer zou vergroten.

De investeringscriteria - zoals de omvang van de ondernemingen waarin het fonds zou investeren, de vorm en de omvang van de investeringen - staan nog niet vast en worden onderzocht. Er lopen gesprekken met het Europees Investeringsfonds om een garantiemechanisme uit te werken om de risico’s van het fonds te beperken. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de financiële arm van de federale regering, zou het beheren.

Dakfonds

De structuur van het Belgische dakfonds voor groeibedrijven (Belgian Growth Fund - BGF) kan als model dienen voor het Transformatiefonds.

Het BGF, een project van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), haalde bijna 300 miljoen euro op om Belgische bedrijven mee te helpen financieren die op zoek zijn naar grote kapitaalinjecties. Dat geld kwam voor het grootste deel van diverse institutionele investeerders, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, ‘family offices’ die het vermogen van rijke families beheren en ook de Boerenbond. Het BGF heeft intussen al 100 miljoen euro geïnvesteerd in vijf fondsen, waaronder Fortino Capital II, Smartfin Capital II en Sofindev V.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud