Regering laat Bpost alle verkeersboetes regelen

De honderden miljoenen euro’s aan verkeersboetes die we betalen, worden verwerkt door Bpost. ©BELGAIMAGE

Niet de politie, maar Bpost verwerkt uw verkeersboetes. En Bpost gaat ook de boetes van buitenlandse chauffeurs afhandelen, vernam De Tijd. De regering sluit daarover een nieuwe overeenkomst met het bedrijf.

Het overschrijvingsformulier dat u in de bus krijgt als u een verkeersboete moet betalen, komt niet van de politie. Weinig mensen weten dat Bpost dat allemaal doet. Ook de aanmaning die volgt als u niet betaalt, komt van het beursgenoteerde postbedrijf. De ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, Joëlle Milquet (cdH) en Annemie Turtelboom (Open VLD), willen het grote contract met Bpost nu uitbreiden met alle boetes voor buitenlandse chauffeurs. Daarvoor zal Bpost extra gegevens krijgen over de bestuurders, een nieuwe website ontwikkelen en een callcenter en een backoffice oprichten om alle vragen en klachten te verwerken. Daarover wordt een nieuwe ‘uitdiepingsovereenkomst’ gesloten met Bpost.

Toen de ‘boetezegels’ in 2005 werden afgeschaft, zat de politie met de handen in het haar. Ze was niet klaar om de onmiddellijke inning van de boetes af te handelen. Dus moest Bpost (toen nog De Post) dat overnemen. De politie kreeg destijds van de Privacycommissie uitzonderlijk de toelating om de vertrouwelijke gegevens over de boetes door te spelen aan het postbedrijf. Maar nu de overeenkomst met Bpost wordt uitgebreid, is er geen sprake meer van een noodmaatregel, merkt de Privacycommissie op in een advies aan minister Turtelboom. Zo wordt niet alleen de naam van de eigenaar van de auto doorgespeeld aan Bpost, maar ook die van de bestuurder. Ook de stand van het dossier mag Bpost nu kennen.

Maar de Privacycommissie begrijpt dat in deze moeilijke budgettaire tijden de samenwerking met Bpost een belangrijke besparing is. Bovendien kunnen dan meer politiemensen focussen op het echte politiewerk. Toch geeft de commissie niet zomaar groen licht voor het grote ‘boetecontract’ met Bpost. Zo moet er meer juridische duidelijkheid komen over Speos en eXbo, de filialen van Bpost die onze boetes verwerken.

Maar Bpost moet volgens de Privacycommissie ook aansprakelijk kunnen gesteld worden als het fout loopt met onze boetefacturen of onze vertrouwelijke politiegegevens. ‘Het spreekt voor zich dat elke fout van Bpost of de filialen bij de gegevensverwerking enkel ten laste kan worden gelegd van Bpost en niet van de staat’, luidt het. En als de regering het contract met Bpost wil beëindigen, mag de afhandeling van de boetes niet in gevaar komen. Minister Turtelboom laat via haar woordvoerster weten dat wordt rekening gehouden met alle bekommernissen over het contract.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud