Regering legt wildgroei goksector aan banden

Er is een limiet van maximaal 600 gokkantoren ingevoerd op het hele Belgische grondgebied. ©Bloomberg

Er mogen voortaan geen nieuwe gokkantoren meer bijkomen tot een recent ingevoerd plafond van 600 speelhallen bereikt is.

De maatregel is onderdeel van een actieplan van de regering-Michel om meer controle te krijgen op de fysieke en online gokindustrie. Uit nieuwe cijfers van de Kansspelcommisie, de waakhond van de goksector, blijkt dat de WK-gekte voor een piek zorgt van het aantal gokkende Belgen.

De federale ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn bezig met de uitwerking van een pakket wetgeving. Dat is door de regering goedgekeurd, en ligt nu ter controle bij de Raad van State.

De belangrijkste vernieuwing is dat gesnoeid wordt in het aantal gokkantoren. Preventiewerkers klaagden de voorbije jaren over een wildgroei van nieuwe kantoren, die zich vaak in sociaal-economisch kwetsbare wijken vestigden. De huidige 684 wedkantoren moeten zakken tot een maximum van 600 voor heel België.

Verplichte sluitingen komen er niet, maar tot het aantal zakt onder het plafond van 600 kan er geen enkel nieuw kantoor bijkomen. Nieuw is ook dat geplande gokkantoren eerst een akkoord met het stadsbestuur moeten sluiten over locatie en openingsuren. Het is wedkantoren verboden zich te vestigen in de nabijheid van plekken waar minderjarigen komen.

Live wedstrijden

Er wordt ook een beperking gezet op gokreclame. Die wordt op radio, tv en online verboden tijdens de rust van live wedstrijden op tv. Voor en na de wedstrijd mag wel nog. Gokbedrijven zullen voor 20 uur ook geen reclame meer mogen maken voor online weddenschappen, tenzij rond voetbalmatchen overdag. Die ingreep dient om het populaire maar gevaarlijke live-betting - waarbij tijdens matchen op alle mogelijke variabelen kan gegokt worden - te ontraden.

Gokreclame mag evenmin nog een kwartier voor en na kinderprogramma's, en op sportuitrusting en -materiaal van minderjarige sportploegen. Per reclameblok - bijvoorbeeld rond Champions-League wedstrijden op de commerciële zenders - mag per gokbedrijf nog maximaal één spot worden uitgezonden.

Een veelgebruikte strategie van gokbedrijven zijn bonussen. Geregistreerde spelers die al een tijd niet meer actief zijn geweest, worden gelokt met gratis gokkrediet. Dat laatste wordt gelimiteerd tot 275 euro per speler en gokbedrijven mogen ook geen reclame meer maken met promobonussen.

Er komt ook een stortingslimiet van 500 euro per account per week. Gokkers kunnen op eigen vraag de limiet ook laten verlagen. De fysieke wereld wordt verbonden met online, waardoor gokverslaafde spelers online een toegangsverbod opgelegd krijgen voor fysieke wedkantoren.

Online reclame

Daarnaast komen er extra beperkingen op online reclame. Gokbedrijven mogen enkel gepersonaliseerde reclame sturen naar bestaande, geregistreerde spelers. Het tegen betaling opkrikken van de positie in de zoekresultaten van Google is toegelaten. Online gokreclame moet ook verplicht aangeven welke minimumleeftijd er geldt voor deelname aan kansspelen, gekoppeld aan een boodschap die waarschuwt voor de gevaren van overmatig gokken.

Meer algemeen moeten spelers zich vandaag eerst online registreren voor ze kunnen gokken op een wedsite die een vergunning heeft. Voorlopig volstaat simpele registratie, zonder identiteitscontrole, waardoor minderjarigen of uitgesloten spelers het systeem gemakkelijk kunnen omzeilen.

De regering werkt nu aan een strengere check, door verplichte registratie met de elektronische identiteitskaart. De bedoeling is dat spelers zich op termijn zullen kunnen aanmelden met id-apps, zoals itsme van de overheid, op hun smartphone om toegang te krijgen tot online gokkantoren.

Niet ver genoeg

Preventie-organisaties klagen dat het wetgevend pakket niet ver genoeg gaat. Er wordt op gewezen dat de deontologische code die de sector zelf uitwerkte, een lachertje is.

Maar de regering noemt een totaalverbod wenselijk noch haalbaar. 'We zijn erin geslaagd de zwarte markt aan te pakken, er is controle op mensen die uitgesloten zijn van gokken en er wordt toegezien dat er geen overaanbod komt. En de goksector zelf houdt preventie-acties', stelt de woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens.

'Te strenge regels zijn ook niet de oplossing. Het mag niet zo zijn dat we de legale sector zo aan de ketting leggen dat we spelers massaal terugjagen naar de zwarte markt', stelt een regeringsbron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud