Advertentie
Advertentie
netto

Regering-Michel is geboren

Charles Michel wordt de nieuwe premier ©Photo News

Na een marathononderhandeling van 29 uur heeft ons land een nieuwe federale regering. Het bezegelde begrotingsakkoord mikt op een lastenverlaging in de eerste twee jaar van de legislatuur en een begroting in evenwicht tegen 2018.

'La Suèdoise est la!' Met die woorden kwam even voor 19 uur de verlossing uit de onderhandelingskamers bij het voorzitterschap van de Kamer. De onderhandelaars hebben een akkoord gesloten over de nieuwe federale regering. Die komt onder de auspiciën van MR-voorzitter Charles Michel. 

Na 29 uur onderhandelen kwamen de onderhandelaars tot een begrotingsakkoord, het tot dan toe grootste struikelblok voor de vorming van de nieuwe regering-Michel. Alleen over de verdeling van de postjes is nog geen uitsluitsel. Daarover wordt woensdag nog verder over gedebatteerd. Donderdag houden de partijen partijcongressen. N-VA doet dat donderdagavond in de Lotto Arena, ook CD&V kiest voor die dag. Bij Open VLD is nog geen beslissing genomen. Voor de eedaflegging wordt op maandag gemikt. 

Advertentie

Lastenverlaging

Het akkoord komt er na 29 moeilijke uren waarin de onderhandelaars op zoek gingen naar een begrotingsakkoord voor de komende jaren. De onderhandelaars zijn nu overeengekomen om te streven naar een begrotingsevenwicht in 2018. Er wordt voor 8 miljard euro aan uitgaven geschrapt en het overheidsbeslag zal met 400 miljoen euro dalen. 'In 2018 geven we 400 miljoen euro terug', onderstreepte N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake. 

3,6
De lastenverlaging die voor 2015 en 2016 op tafel ligt, bedraagt 3,6 miljard euro.

Het begrotingsakkoord mikt ook op een lastenverlaging in de eerste twee jaar van de komende legislatuur. Voor 2015 en 2016 ligt er een lastenverlaging van 3,6 miljard voor de bedrijven op de plank, bestaande uit een indexsprong en één miljard lagere bedrijfsvoorheffing. Voor de werkenden komt er een lastenverlaging van 900 miljoen euro. Er wordt ook wel 1 miljard euro uitgetrokken om de effecten van de indexsprong te compenseren voor de laagste vermogens.

Tax shift

De Wever erkende in Terzake wel dat er de hele operatie niet enkel zal gebeuren via saneringen. Er zal een 'tax shift' plaatsvinden, met nieuwe inkomsten op bepaalde domeinen. 'Ik ga dat niet verstoppen, maar er zullen nieuwe inkomsten nodig zijn'. Zo wordt de diesel duurder en zullen er ook 'honderden miljoenen euro's' komen van de grootste vermogens. 

Advertentie

Er vielen ook al de eerste geluiden te horen over andere heikele items, zoals de vergoeding voor de Arco-spaarders en het Grondwetsartikel 195. Van dat laatste - een passe-partout om alle andere grondwetsartikels te wijzigen - was even sprake dat N-VA het zou gebruiken om de deur naar confederalisme te openen. Volgens De Wever is daar niets van aan. 'Wij hebben het over de begroting gehad en niets anders'. Volgens De Wever zouden de aandeelhouders van Arco 40 procent van de waarde van hun aandelen terugkrijgen. 

Pensioenleeftijd

De nieuwbakken premier Charles Michel toonde zich voor de camera's tevreden over de nieuwe regering. 'Alles is geregeld, morgen doen we de laatste technische lectuur. Ik ben erg tevreden. Dit is belangrijk voor de stabiliteit van ons land. Dit is een sterk regeerakkoord met de sterke politieke wil om sociaal-economische hervormingen door te voeren. We denken naar meer jobs te kunnen streven de komende jaren'. 

Eerder op de dag hadden de Zweedse partijen al deelakkoorden gesloten over de pensioenen, de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg. Een van de belangrijkste maatregelen uit die akkoorden was de verhoging van de wettelijke pensioensleeftijd naar 67 jaar in 2030.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.