Regering-Michel voert wet over huiszoekingen bij illegalen in stilte af

©AFP

Het wordt dan toch niet mogelijk voor de politie om huiszoekingen te doen op zoek naar illegalen. Het wetsontwerp daarover wordt in de huidige regeerperiode niet meer goedgekeurd, vernam De Tijd.

Het wetsontwerp dat huiszoekingen in de zoektocht naar illegalen mogelijk maakt is een stokpaardje van de N-VA. Het verplicht onderzoeksrechters om altijd toelating te geven voor een woonstbetreding zodat mensen zonder papieren, die een bevel kregen om het grondgebied te verlaten, kunnen worden opgespoord.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigde het eerder dit jaar nog vurig. Hij vergeleek het initiatief met wat fiscale en sociale inspecteurs mogen doen. ‘Wij mogen dat bij ondernemers, waarom dan niet bij mensen die illegalen onderdak geven’, vroeg Francken zich af.

Maar begin dit jaar kwam protest tegen het initiatief. Advocaten, onderzoeksrechters en vluchtelingenorganisaties gingen in het verweer. De onderzoeksrechters vonden het geen goed idee dat ze toestemming voor woonstbetredingen moesten geven, zonder dat vooraf een gerechtelijk onderzoek gebeurd was.

Regeringszaak

Maar er kwam ook protest vanuit de politiek. De regeringspartij Open VLD verzette zich. Voor het eerst sinds zijn aantreden kreeg premier Charles Michel (MR) ook te maken met muiterij in zijn eigen partij.

Het noopte Michel om het dossier naar zich toe te trekken. Het wetsontwerp van de hand van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werd van de parlementaire banken verwijderd en het werd plots een regeringszaak.

Er gingen stemmen op om de scherpe kantjes van het wetsontwerp af te veilen. De ‘Anne Frank-passage’, een term die uit liberale hoek kwam, zou sneuvelen. Volgens die passage zouden ook goedmenende burgers die onderdak verlenen aan illegalen in het vizier komen.

Maar ook dat volstond niet om de liberalen te overtuigen. De N-VA deed rond Pasen een nieuwe poging om alsnog groen licht te krijgen voor wat intussen een symbooldossiers was geworden. Maar uiteindelijk raakten de regeringspartijen het niet eens.

Campagnemodus

Bij de begrotingsonderhandelingen in juli, waar ook andere gevoelige dossiers zoals Arco aan bod kwamen, werd evenmin over de woonstbetredingen gesproken.

Officieel ligt het dossier nog altijd op de tafel van de premier. Maar in N-VA-kringen wordt intussen openlijk toegegeven dat er deze legislatuur geen wet meer komt die huiszoekingen op zoek naar illegalen mogelijk maakt.

Binnen minder dan twee maanden zijn er lokale verkiezingen en enkele maanden later nationale verkiezingen. De Wetstraat is in campagnemodus, waardoor niet veel meer beslist wordt.

Ook over welk toestel de F-16gevechtsvliegtuigen moet vervangen, moet de federale regering nog beslissen. Die beslissing wordt eind volgende week verwacht. Het is erg twijfelachtig of er tijdens een electorale campagne witte rook komt over gevoelige dossiers als de beursgang van Belfius of woonstbetredingen bij illegalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud