Advertentie

Regering-Michel wil uw oogscan en vingerafdruk

©BELGAIMAGE

De regering-Michel wil zondag op de superministerraad over veiligheid uitpakken met een identiteitskaart met oogscan en vingerafdruk.

Alle ministers hebben intussen hun verlanglijstjes ingediend voor de eerste van drie superministerraden die premier Charles Michel (MR) wil organiseren om te tonen dat zijn ploeg nog lang niet in lopende zaken zit. Later zijn er speciale ministerraden over het sociaal beleid en het economisch beleid gepland, maar de eerste ministerraad nu zondag op Hertoginnedal staat in het teken van de veiligheid.

Na de batterij veiligheidsmaatregelen die zijn genomen na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel wil de regering-Michel nog een tandje bijsteken. Maar niet alles wat op de verlanglijstjes staat, zal het halen, bleek gisteren op een bijeenkomst van de kabinetschefs. Heel wat voorstellen werden eerder besproken, maar bleken budgettair of politiek niet haalbaar. Veel van de afgeblokte dossiers liggen opnieuw op tafel.

Illegalen

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, hoopt op een doorbraak voor de uitbreiding van de capaciteit van gesloten centra voor illegalen. Het aantal plaatsen ging al omhoog, van 420 naar 600, maar Francken wil nog meer opvangplaatsen. Dan kan hij illegalen langer opsluiten en meer illegalen uitwijzen.

Premier Charles Michel wil zondag op zijn superministerraad over veiligheid kunnen uitpakken met enkele blikvangers.

Daar zijn geen grote politieke bezwaren tegen, maar er hangt wel een hoog prijskaartje aan vast. Premier Michel weet dat hij zich geen budgettaire avonturen kan veroorloven. 

Het is ook belangrijk dat de superministerraden geen opgewarmde kost worden van maatregelen die al in de pijplijn zaten. Aan Vlaamse zijde lijkt de vrees te leven dat ze zullen neerkomen op een herverpakking van maatregelen die niet nieuw zijn, maar waar een mooie grote strik rond wordt gedaan, zoals destijds op de superministerraden van Guy Verhofstadt.

Vingerafdrukken

Voor Michel wordt het dan ook zaak uit te pakken met een paar blikvangers. Een doorbraak over de zogenaamde biometrische identiteitskaart moet zo’n trofee worden.

De registratie van alle vingerafdrukken of irisscans in databanken is in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Privacycommissie

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) lanceerde meer dan een jaar geleden na een werkbezoek aan Marokko al eens het idee om te werken met vingerafdrukken bij de identificatie van mensen, zoals dat al gebeurt bij de aanvraag van internationale paspoorten en bij de registratie in het vreemdelingenregister. 

Het voorstel botste op groot politiek verzet. Zeker de Vlaamse liberalen wezen op het gevaar van een schending van de privacy. De Privacycommissie had ook laten weten dat een algemene registratie van alle vingerafdrukken of irisscans in databanken in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Geen databank

Maar het dossier ligt opnieuw op de regeringstafel. De premier lijkt op een doorbraak te hopen, waarbij vingerafdrukken en irisscans op onze identiteitskaart gebruikt kunnen worden, naast de klassieke pasfoto.

Die gegevens zouden niet opgeslagen worden in een grote databank, maar zouden louter technische hulpmiddelen zijn voor een identificatie, zoals vingerafdrukken nu al gebruikt worden om mobiele telefoons te ontgrendelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud