Advertentie

Regering-Michel zet turbo op fiscale amnestie

Premier Charles Michel ©BELGA

De regering-Michel zet alle zeilen bij om het begrotingstekort dit jaar onder 3 procent te houden. Duizenden fiscaleamnestiedossiers die nog niet behandeld zijn, worden zo snel mogelijk verwerkt, vernam De Tijd. Dat kan dit jaar ruim 1 miljard euro opbrengen.

De dienst bij Financiën die zich met de aangiftes van belastingzondaars bezighoudt, werd intussen versterkt. ‘Dat moet helpen om de begrotingsdoelstelling te halen’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

In de regering-Michel groeit de zenuwachtigheid over het begrotingstekort, dat op 2,9 procent wordt geraamd. Als de begrotingen van de regionale en/of lokale overheden tegenvallen, dreigt de grens van 3 procent te worden overschreden. Dat zou een tegenvaller zijn, want België belandt dan weer op het Europese strafbankje. Landen op het strafbankje moeten meer besparen. Dus moet ons land zijn begrotingsdoelstellingen scherper stellen.

Maar de fiscale amnestie kan redding brengen. Er wordt gerekend op de honderden miljoenen euro’s die nog gehaald kunnen worden uit de verwerking van de aangiftes die zijn blijven liggen. Tot eind september leverde dat al ruim 500 miljoen euro op, blijkt uit cijfers van Financiën. Maar 5.900 dossiers liggen nog te wachten. Die kunnen nog eens ruim 500 miljoen euro opbrengen. Dan komt de opbrengst van de fiscale amnestie dit jaar ruim boven het miljard uit, enkele honderden miljoenen euro’s hoger dan verwacht. En dat kan dus helpen het tekort onder 3 procent te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud