Regering mikt op verkoop tweede schijf BNP Paribas

©Bloomberg

De verdere afbouw van het belang in de Franse bank moet de overheidsschuld doen dalen.

De regering-Michel zet de deur op een kier om opnieuw een schijf van haar aandelen in de Franse bank BNP Paribas te verkopen. Ze gaf recentelijk groen licht aan de overheidsholding FPIM om het contract te verlengen met de twaalf banken die in aanmerking komen een extra deeltje van BNP Paribas te verkopen. Dat vernam De Tijd.

Begin mei verraste de regering met de verkoop van een kwart van haar belang in de Franse bank, waardoor dat zakte naar 7,8 procent. De verkoop leverde 2 miljard euro op. Dat geld dient om de torenhoge overheidsschuld een klein beetje af te bouwen.

In mei verkocht de regering voor 2 miljard euro aandelen van BNP Paribas.

De aandelen werden toen verkocht tegen 65,10 euro per stuk. Nu noteert het aandeel ongeveer op hetzelfde niveau.

Verkoopopportuniteit

Omdat het contract met de banken - dat midden juli afliep - tot eind dit jaar is verlengd, kan de regering de komende maanden een goede verkoopopportuniteit afwachten. Het enige wat moet gebeuren is een consortium van banken uit de twaalf kiezen. In 24 uur kan de verkoop geregeld zijn.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat de overheidsholding FPIM ‘zich paraat houdt zodat ze snel kan handelen als de regering actie wil’. ‘Dat wil niet zeggen dat dit hoog op de agenda staat’, luidt het.

Het valt niet uit te sluiten dat de regering zal wachten tot de koers tot boven 68 euro stijgt. Dan boekt de regering ook een meerwaarde op de verkoop. De Belgische staat kreeg in 2009 bij de verkoop van driekwart van Fortis Bank aan BNP Paribas aandelen van de Franse bank in ruil. De prijs voor een aandeel bedroeg toen 68 euro.

Belfius

Het is de bedoeling van de regering-Michel om nog voor het einde van de regeerperiode een deel van de belangen in banken af te bouwen. Ook het 100 procentbelang in Belfius wil ze met de helft verminderen via een beursgang.

Dat moet de overheidsschuld doen dalen. Bij de beoordeling van de begroting door Europa is die hoge schuld vaak een struikelblok. De schuldgraad bedraagt 106 procent van het bruto binnenlands product. België behoort daarmee tot de koplopers in Europa.

De regering hoopt dat een lagere schuld bij Europa goodwill creëert. Omdat de begrotingssanering te traag verloopt, valt het niet uit te sluiten dat we vroeg of laat weer op het Europese strafbankje belanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect