Advertentie

Regering neemt extra maatregel voor laagste lonen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt ©BELGA

De ministerraad heeft vrijdag bevestigd dat ze het sociaal akkoord dat de Groep van Tien - zonder de socialistische vakbond - vorige week bereikte, volledig zal uitvoeren. Daarnaast neemt de regering nog een extra maatregel voor de laagste lonen.

Volgende week staat een nieuwe ontmoeting tussen het kernkabinet en de Groep van Tien op de agenda. Daar zal de regering formeel aankondigen dat ze het akkoord tussen de sociale partners volledig zal honoreren.

Parallel daarmee besliste de ploeg-Michel nog iets extra vrij te maken voor de laagste lonen. De ingreep moet voorkomen dat de verdeling van de welvaartsenveloppe een werkloosheidsval veroorzaakt.

Daarom zal de regering de 127 miljoen euro die was ingecalculeerd als sociale correctie op de indexsprong, 'pro rata temporis' injecteren om de fiscale werkbonus voor de laagste lonen te heroriënteren, legt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uit. Er komt dit jaar immers geen indexsprong, dus hoeft de 127 miljoen euro daarvoor niet te worden gebruikt.

Concreet zal die 'heroriëntatie' er dus komen vanaf 1 mei, wanneer de werkloosheidsuitkeringen de hoogte ingaan. Maar omdat het jaar dan al 4 maanden gevorderd is, zal er dit jaar nog slechts 8 twaalfden van die 127 miljoen euro nodig zijn. Dat wil dus zeggen dat de ingreep dit jaar een kleine 85 miljoen euro zal kosten.

Welke middelen concreet zullen worden ingezet, kon minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na afloop van de ministerraad nog niet zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud