Regering onderzoekt budgettair lijk van 882 miljoen

Nieuwe kopzorgen voor premier Charles Michel: de fiscale ontvangsten vallen tegen. ©Photo News

De regering-Michel onderzoekt hoe het komt dat de fiscale ontvangsten dit jaar 882 miljoen euro lager lager uitvallen dan gedacht. Dat vernam De Tijd na afloop van een bijeenkomst van het kernkabinet, dat zich nogmaals boog over de zorgwekkende budgettaire toestand.

De tegenvaller van 882 miljoen euro is slecht nieuws voor de regering, die volop bezig is met de begrotingscontrole. Door de tegenvallende inkomsten zal de regering meer moeten besparen en/of nieuwe inkomsten moeten zoeken.

Tot voor kort was de regering er nog vrij gerust op. Het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, had uitgerekend dat een inspanning van 456 miljoen euro nodig was om de begroting 2015 en 2016 op koers te houden.

Maar nu blijken de fiscale ontvangsten veel te optimistisch te zijn geraamd. Vooral de voorafbetalingen - de belastingen die bedrijven op voorhand betalen - en de btw-inkomsten vallen tegen. De regering onderzoekt hoeveel van die tegenvallende inkomsten structureel zijn. Men gaat er vanuit dat de helft - zo’n 400 miljoen euro - een structurele tegenvaller is. Al is dat cijfer nog onzeker

Toch meent men in regeringskringen dat de volgende dagen circa 1 miljard euro gevonden moet worden om de begroting op koers te houden, dubbel zo veel als aanvankelijk gedacht.

CD&V zal naar verwachting met nieuwe belastingen uitpakken. Nadat de partij bij de taxshift geen ‘grote trofee’ heeft binnengehaald, wordt niet uitgesloten dat opnieuw een vermogenswinstbelasting op tafel komt. Temeer omdat de vakbonden, die woensdag op straat kwamen, daarvoor pleiten.

Maar voor de andere regeringspartijen ligt dat moeilijk. Open VLD en de N-VA vrezen dat de taxshift dan zal uitmonden in een taxlift

N-VA-vicepremier Jan Jambon wil niet vooruitlopen op de nieuwe begrotingscijfers. ‘Misschien zijn er hier en daar ook meevallers’, zei hij donderdag in 'De ochtend' op Radio 1. ‘Laat ons afwachten tot de cijfers gestabiliseerd zijn. Het is nu aan Financiën om ons in te lichten wat het reële probleem is. En dan moeten we weer om de tafel gaan zitten, want het traject naar een begrotingsevenwicht is toch een van de pijlers van het regeerakkoord.’

CD&V-vicepremier Kris Peeters liet verstaan dat er nu snel 'gestabiliseerde cijfers' moeten komen over de fiscale inkomsten. Zo kan het niet langer, klonk het.

Ondertussen reageerde ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die heel wat kritiek krijgt. Maar volgens de minister van Financiën is er geen sprake van een rekenfout. 'Mensen die over rekenfouten spreken, kennen duidelijk de definitie van een begrotingscontrole niet', liet hij weten aan het persagentschap Belga.

'Een begrotingscontrole maakt een stand van zaken om eventuele tekorten tijdig te kunnen detecteren. Dat is precies wat we nu doen. En dat is ook nodig. Deze regering neemt heel wat volledig nieuwe maatregelen om de lasten op arbeid te kunnen verlagen, zoals bijvoorbeeld de belasting op intercommunales, de Kaaimantaks en de diamanttaks. Die maatregelen zijn nieuw. Logisch gevolg is dat de timing van de ontvangsten onmogelijk van de eerste keer juist kan zijn. Daar dient een begrotingscontrole voor', aldus Van Overtveldt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud