Regering pakt toplonen overheidsbedrijven aan

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette. (foto: Belga)

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) komt in mei met een plan om de toplonen bij de overheidsbedrijven aan banden te leggen.

Aanleiding zijn de gouden handdrukken bij Belgacom. Magnette heeft een studie besteld over hoe onze buurlanden de topmanagerslonen bij overheidsbedrijven aanpakken.

'Het is absoluut niet meer te verantwoorden dat bij Belgacom de beste verdieners tot 80 keer meer krijgen dan wie onderaan de ladder staat', aldus het kabinet Magnette in De Morgen.

MR-voorzitter Charles Michel maant Magnette aan tot actie: 'Het is moreel noch ethisch aanvaardbaar dat de topman van een overheidsbedrijf, die dus met geld van de belastingbetaler wordt betaald, een loon krijgt dat tienmaal hoger ligt dan dat van een eerste minister'.

De MR stelt voor - zoals de partij tijdens de regeringsvorming verdedigde - de toplonen in de overheidsbedrijven te beperken tot maximaal het loon van de premier. Kamerlid David Clarinval zal daarvoor een wetsvoorstel indienen.

Stefaan Vanhecke, fractieleider van Ecolo-Groen in de Kamer vindt dat het loon van een CEO van overheidsbedrijven niet hoger mag liggen dan dat van de bevoegde minister. Van Hecke hekelt dat voortdurend beknibbeld wordt op de lonen van de werknemers, maar de CEO's zichzelf intussen riante salarissen toekennen. 'Dit verschil wordt ondraaglijk en leidt tot sociale onrust. De regering belooft altijd wel om hier iets aan te doen, maar de daden blijven uit.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud