Regering roept Didier Bellens op het matje

Jean-Pascal Labille (links), minister van Overheidsbedrijven en Belgacom-topman Didier Bellens tijdens een persconferentie midden september over de spionage bij de telecomgroep. (foto: Reuters) ©REUTERS

'De speeltijd is bijna voorbij', verklaarde minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) over Belgacom-topman Didier Bellens. De CEO wordt om 10 uur op het matje geroepen bij de minister na een stevige uithaal naar Elio Di Rupo. 'De premier belt me alleen rond het jaareinde voor zijn Sinterklaas.'

Didier Bellens was donderdag te gast bij B19 Country Club, een nieuwe Ukkelse zakenclub. De CEO van Belgacom liet zich niet onbetuigd en zat niet verlegen om enkele rake opmerkingen en uitlatingen. Zijn doelwitten: de Belgische staat, de intercommunale Tecteo, de parlementairen of nog de telecomwet.

Gevraagd naar de verschillende soorten aandeelhouders waarmee hij in zijn loopbaan werd geconfronteerd, aarzelde Bellens niet om de staat te omschrijven als de moeilijkst te beheersen partner.

'Elke minister heeft zijn wensen. De ene spreekt over de portefeuille van de consument, de andere over de staat van de overheidsfinanciën, de derde over de gezondheid van de burger die hij wil beschermen maar enkel in Brussel. Ik spreek er een woordje over met de premier. Hij begrijpt dat dit moeilijk is maar antwoordt me dat hij andere problemen heeft', aldus Bellens.

De topman van Belgacom geeft verder mee dat de eerste minister hem enkel bij het naderen van het jaareinde belt, om te informeren of Belgacom een dividend uitkeert. 'Een beetje zoals een klein kind dat om zijn Sinterklaas komt.'

Intercommunale

Bellens sneed ook de overname van de kranten van L'Avenir door de intercommunale Tecteo aan, en noemde het abnormaal dat 'de Waalse elektriciteitsconsument een structuur subsidieert die recurrente verliezen incasseert'.

Telecomwet

De Belgacom-baas evoceerde ook het vraagstuk van de reglementering - onder meer de nieuwe telecomwet - die een aantal concurrenten van de publieke operator zou destabiliseren. 'Ik zet me schrap want ik verkoop televisie en vaste diensten. Maar als ik zie hoe Mobistar en Base verzwakt worden, zie ik me straks alleen staan in de strijd met Telenet. Eerlijk gezegd, indien men mij op een dag had gezegd dat de politiek elke vorm van concurrentie zou doden, dan had ik dat niet geloofd'.

Vastgoed

Bellens kwam ook terug op het verkoopdossier van een Belgacomgebouw. De topman is bestuurder bij Immobel, één van de kandidaat-kopers van het gebouw. Bellens werd daarover recent gehoord in de Kamer. 'Men wil problemen zoeken waar er geen zijn.'

'Op het moment dat het gebouw nog niet is verkocht, zijn er geen belangenconflicten', herhaalde hij zijn verdediging. 'Je kan begrijpen dat onze parlementsleden geen juristen zijn, maar ze begeven zich op een gevaarlijk terrein', ironiseerde hij.

De Belgacombaas ziet zich 'onmiskenbaar' geviseerd door de pers en de politiek. 'Ze maken misschien jacht op mij.'

Op het matje

Vandaag om 10 uur mag Bellens zijn verklaringen gaan verantwoorden bij voogdijminister Jean-Pascal Labille. Ook Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck zal van de partij zijn.

De minister kreeg in de Kamer een vraag voorgeschoteld over de uitspraken van Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) dat er al eens wordt rondgesnuffeld in mailboxen van kritische politici en journalisten. Labille noemde die verklaringen 'zeer zeer ernstig' omdat ze het vertrouwen van de consument in de beveiliging van hun e-mails en de veiligheid van het netwerk in vraag zouden kunnen stellen. Belgacom ontkent de beschuldigingen.

'Ik geloof in de vastberadenheid en het optreden van voorzitter Stefaan De Clerck', zei Labille. 'Hij en ik gaan samenwerken om het bestuur van het telecombedrijf te verbeteren zodat het zich opnieuw kan concentreren op de strategische en operationele uitdagingen. De speeltijd is bijna voorbij.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud