Regering speelt met vuur door uitstel benoemingen

Koen Van Loo (foto: Sofie Van Hoof)

Het zesjarige mandaat van de helft van de bestuurders van de federale overheidsholding FPIM loopt eind deze maand af. En dat kan verregaande gevolgen hebben, vernam De Tijd.

De kans is groot dat Dexia op korte termijn een kapitaalverhoging nodig heeft. En dat vergt een beslissing van de Federale Participatie- en
Investeringsmaatschappij (FPIM). Want de regering heeft tot dusver alle bancaire transacties gedelegeerd aan de FPIM.

Zo zijn de participaties in Belfius (100 %), BNP Paribas Fortis (25%), Ethias (25%), BNP Paribas (10,3%), Dexia (5,7%) en Royal Park Investments (43,5%) in handen van de overheidsholding. De beslissing over een kapitaalverhoging bij Dexia moet echter genomen worden door de voltallige raad van bestuur van de FPIM. En dat is niet vanzelfsprekend, want door het aflopen van het mandaat van de helft van de leden eind deze maand is de raad van bestuur in lopende zaken. In principe kan de FPIM dus geen nieuwe beslissingen nemen.

Als de FPIM toch akkoord zou gaan met een kapitaalverhoging van Dexia, krijgen de aandeelhouders mogelijk een extra wapen in handen om de ingreep aan te vechten. Dat is niet denkbeeldig, want door de kapitaalverhoging dreigt een verwatering voor de aandeelhouders.

Mocht de redding van BNPP Fortis in 2008 bekrachtigd zijn geweest door een raad van bestuur van de FPIM - waarvan het mandaat van enkele leden afgelopen was -, was het niet denkbeeldig dat de geschiedenis er anders uitgezien zou hebben. Dan had de kans bestaan dat de aandeelhouders de overname door BNP Paribas konden tegenhouden.

De regering kan echter elk potentieel risico vermijden, door de bestaande bestuurders te herbenoemen voor het einde van de maand of een nieuwe raad van bestuur samen te stellen. Het ziet er echter niet naar uit dat dat snel zal gebeuren. In september wees de FPIM de regering er al op dat er mogelijk een probleem dreigt, als de mandaten van de zes leden niet vernieuwd worden. Maar er is nog geen schot in de zaak.

De regering wacht al maanden met de benoeming van verschillende bestuurders bij overheidsbedrijven omdat ze één grote benoemingsronde wil doen, waarbij voor elk van de zes partijen voldoende postjes zijn. Bij de NMBS, Belgacom, Belgocontrol en andere heeft dat nog niet tot ongelukken geleid. Maar voor de FPIM kan dat dus anders uitdraaien.

De aflopende mandaten zijn die van FPIM-gedelegeerd bestuurder Koen Van Loo, van voorzitter Robert Tollet, van de ondervoorzitters Jan Verschooten en Olivier Henin en van de bestuurders Ilse Van de Mierop en Jeanine Windey. De andere bestuurders - Hans D’Hondt, Jean Courtin, Philippe Lallemand, Koenraad Dom, Isabelle Vienne en Karine Moykens - hebben nog een mandaat tot 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud