Regering stelt beslissing over energiedonut uit

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (open VLD). ©BELGA

De ministerraad stelde vrijdag de beslissing omtrent het verlenen van een concessie voor een atol op zee - de zogenaamde energiedonut - uit en doet nog geen uitspraak over een toekenning of weigering. Er komt eerst een bijkomende analyse over de opslag van energie in België.

Dat zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein. 'Binnen de procedure is er een geïntegreerd positief advies van de administratie, dat voorstelt om de domeinconcessie toe te kennen. De regering wil echter eerst kennisnemen van recente studies van de KU Leuven en de energieregulator CREG over opslag van energie, rekening houdend met het steeds groeiend belang van hernieuwbare energie in onze energiemix.' 

Op basis van deze studies zal de minister van Energie, samen met de staatssecretaris voor de Noordzee, een globaal strategisch plan omtrent energie-opslag opmaken. 'Er is absoluut nood aan een oplossing voor de overcapaciteit die momenteel door de offshore-industrie wordt geproduceerd. Maar we willen niet overhaast te werk gaan in dergelijk belangrijk dossier. Op basis van de bijkomende analyse zal de ministerraad voor het zomerreces beslissen om de concessie voor een atol op de Noordzee al dan niet te verlenen', aldus Tommelein.

De regering zette begin vorig jaar al het licht op groen voor de bouw van de zogenaamde ‘energiedonut’ voor de Belgische kust. Een energie-atol is een donutvormige structuur om energie op te slaan. Bij overschot aan energie wordt een waterbassin in het midden van de donut leeggepompt. Als er stroom nodig is, kan men zeewater in het bassin laten stromen. Via waterkrachtturbines kan die waterstroom weer elektriciteit opwekken. Het atol zou opslag van offshorewindstroom mogelijk maken.

Het energieatol zou volgens de eerste voorzichtige projecten 3,5 km lang en 2,5 km breed worden en 10 meter boven de zeespiegel uitstijgen. Het zal eruitzien als een reuzengrote donut met in het midden een 30 meter diepe waterput waarin grote onderwatergeneratoren worden geïnstalleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud