Regering stelt beursgang Belfius uit

©Photo News

De regering-Michel past voorlopig voor een privatisering van de staatsbank Belfius. Dat betekent dat de Arco-coöperanten op hun geld moeten wachten.

Premier Charles Michel (MR) had vandaag telefonisch contact met zijn vicepremiers over de beursgang van Belfius. Na afloop blijkt dat de regering de beursgang van Belfius uitstelt.

De aanleiding is dat de raad van bestuur van Belfius voorwaarden naar voor heeft geschoven voor een beursgang. Vorige week besliste de raad van bestuur dat een beursgang kon, maar op voorwaarde dat de Arco-coöperanten pas worden uitbetaald nadat Europa het licht op groen heeft gezet.

Die voorwaarde ligt voor de regering moeilijk. Want in het Zomerakkoord is afgesproken dat met het geld van de beursgang van Belfius de coöperanten uitbetaald worden en dat de regeling niet bij Europa aangemeld wordt. Dat was een voorwaarde van CD&V. Die partij is ervan overtuigd dat die melding niet nodig is.

CD&V-vicepremier Kris Peeters zei dat ook met zoveel woorden in een interview, waarop Europees commissaris Margrethe Vestager reageerde dat Europa wel groen licht moet geven. Europa is van mening dat een vergoeding aan de Arco-coöperanten staatssteun is. En het is tot dusver bij dat standpunt gebleven.

Waardering Belfius

Niet alleen de voorwaarden van Belfius liggen moeilijk. Ook de marktomstandigheden zijn onzeker. Door de val van de Turkse lira en de handelsoorlog tussen de VS en China is de beursgang van Belfius een groter risico dan enkele maanden geleden. Dat blijkt ook uit de waardering van de staatsbank.

Enkele maanden geleden werd de bank nog op 6 tot 8 miljard euro gewaardeerd, terwijl dat nu nog 5 tot 7 miljard euro is. In regeringskringen wordt CD&V met de vinger gewezen, omdat Kris Peeters een beursgang tegenhield zolang er geen garanties waren voor de Arco-coöperanten. 'CD&V heeft het zelf om zeep geholpen door Belfius te koppelen aan Arco', zegt een regeringsbron.

De vraag is of het uitstel van de beursgang geen afstel wordt. Want het momentum voor een beursgang lijkt voorbij. Ongetwijfeld zal de privatisering van de bank opnieuw op het bord van de volgende federale regering komen.

Tijdslijn Belfius

Oktober 2011

De federale regering koopt Dexia Bank en Dexia Insurance (nu Belfius Bank & Belfius Insurance) uit de Dexia-groep. Prijskaartje: 4 mijlard euro

Jos Clijsters (ex-Fortis Bank) wordt CEO van Belfius, Alfred Bouckaert (ex-AXA) wordt voorzitter.

Juni 2013

Alfred ‘Freddy’ Bouckaert neemt ontslag omdat hij zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden voor een dossier rond fiscale fraude. In 2017 gaat hij vrijuit.

Januari 2014

Marc Raisière (ex-AXA) volgt Jos Clijsters op als CEO van Belfius. Clijsters wordt voorzitter van de raad van bestuur.

April 2016

Belfius betaalt voor de eerste keer sinds haar redding in 2011 opnieuw een dividend. Het gaat om 75 miljoen euro over het boekjaar 2015.

Eind 2016

De afbouw van de zogenaamde 'Legacy-portefeuille', een korf met obligatie, kredietgaranties en financieringslijnen, die Belfius erfde van haar voormalige moeder Dexia, wordt afgerond.

Najaar 2017

De federale regering stelt de tien zakenbanken aan die de beursgang van Belfius gaan begeleiden. De definitieve ‘go’ blijft evenwel nog uit. Politiek getouwtrek rond Arco zorgt voor een maandenlange vertraging.

September 2018

Het kernkabinet buigt zich over de beursgang van Belfius. De topministers staan op het punt de beursgang uit te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud