Advertentie

Regering stuurt effectentaks tweede keer naar Raad van State

Premier Charles Michel. ©Photo News

De regering-Michel verduidelijkt de wetgeving rond de effectentaks en stuurt die een tweede keer naar de Raad van State. De reikwijdte wordt een beetje verruimd.

Na twee dagen vergaderen is de regering-Michel het toch eens geraakt over de effectentaks, de belasting van 0,15 procent voor wie 500.000 euro of meer op een effectenrekening heeft staan.

De regering sprak in juli af om zo'n belasting in te voeren als onderdeel van het Zomerakkoord. Maar vorige week bleek de Raad van State forse kritiek te hebben. De instelling vreest dat beleggers worden gediscrimineerd, omdat beursgenoteerde aandelen wel en niet-genoteerde aandelen niet onder de effectentaks vallen. En omdat aandelen op naam - die niet op een effectenrekening staan - worden uitgesloten.

CD&V drong er op aan om het advies van de Raad van State ernstig te nemen. De partij stelde voor om niet-genoteerde aandelen ook onder de taks te laten vallen, maar enkel die van grote ondernemingen en niet die van kmo’s. Ook aandelen op naam wilde de partij in het vizier nemen, maar alleen die die niet in handen van familiale aandeelhouders zijn.

Maar N-VA, Open VLD en de MR wilden niet weten van het CD&V-voorstel. Zij waren niet bereid om de reikwijdte van de taks aan te passen. Na een dag vergaderen gisteren en zondagmiddag werd zondagavond dan toch een compromis bereikt. Er is afgesproken dat de regering de teksten zal verduidelijken en ze opnieuw zal voorleggen aan de Raad van State. Daarnaast wordt de reikwijdte van de taks aangepast. Trackers en certificaten vallen ook onder de taks, net als niet-beursgenoteerde aandelen die op een effectenrekening staan. De meeste niet-genoteerde aandelen staan evenwel niet op een effectenrekening. Bij CD&V hebben ze het over 'belangrijke aanpassingen'. Bij de N-VA klinkt het dat het gaat om 'zeer kleine aanpassingen'.

Voorts besliste de regering om in een anti-ontwijkingsbepaling te voorzien. Die moet vermijden dat particulieren een vennootschap oprichten om aan de effectentaks te ontsnappen.

De Raad van State krijgt deze keer 30 dagen tijd om een advies te formuleren, vorige keer waren het slechts 5 dagen.

Blijft de Raad van State erbij dat er sprake is van discriminatie, dan moet de regering-Michel opnieuw onderhandelen. Het zou dus wel eens kunnen dat de discussie binnenkort terugkomt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud