Advertentie
Advertentie

Regering verhoogt strijd tegen witwassen

©BELGA

België krijgt een nieuw orgaan met politie, fiscus, justitie en andere bevoegde diensten om de miljarden euro’s crimineel geld op te sporen, die elk jaar in ons land worden witgewassen.

Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) heeft samen met de ministers van Justitie, Financiën, Binnenlandse Zaken en de premier een nieuw orgaan bedacht om de strijd tegen het witwassen van crimineel geld fors op te voeren. Dat vernam De Tijd.

Er komt een nieuw ‘college tegen het witwassen’ onder leiding van een topmagistraat en de voorzitter van de antiwitwascel. In dat college zullen vertegenwoordigers zitten van alle overheidsdiensten die nuttig kunnen zijn in de strijd tegen het witwassen, zoals de politie, de fiscus, de economische inspectie, de inlichtingendiensten, enzovoort.

De regering-Di Rupo had bij zijn aantreden beloofd om het geld van de onderwereld op te sporen. Dat is geen overbodige luxe want criminele organisaties verdienen in ons land elk jaar naar schatting 7 à 12 miljard euro en het gerecht krijgt daarvan amper 1 procent te pakken. Dat maakt ons land aantrekkelijk voor alle mogelijke criminele organisaties, gaande van drugshandelaars, cybercriminelen tot fraudeurs. Ze komen hier hun opbrengsten witwassen, bijvoorbeeld via investeringen in vastgoed of de Antwerpse diamanthandel.

Het nieuwe college zal alle mogelijke informatie bijeenbrengen om na te gaan hoe criminele organisaties in ons land geld witwassen. Denk maar aan de recente vaststellingen dat miljoenen euro’s cash geld worden gesmokkeld via onze luchthaven of honderden miljoenen euro’s die worden witgewassen via goudsmelters in Antwerpen en Brussel. In het nieuwe college zullen alle diensten de dreigingen evalueren, samen een strategie uitwerken om ze te bestrijden en nagaan of wetswijzigingen nodig zijn.

Ook de fiscus zal het nieuwe college vervoegen want ook wie belastingen ontduikt en zijn zwart geld probeert te investeren, doet net als criminelen aan ‘witwassen’.

Het college zal zijn conclusies telkens meedelen aan een nieuw ministerieel comité tegen het witwassen, onder leiding van de premier. In dat comité zullen dan weer alle regeringsleden zitten die de nodige beslissingen kunnen nemen om het beleid bij te sturen of de wet te veranderen.

CFI

België heeft wel al langer een Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), beter bekend als de antiwitwascel. Maar die heeft in de praktijk slechts een beperkte bevoegdheid. Ze ontvangt van de banken, wisselkantoren en andere sectoren meldingen over verdachten geldtransacties. Die meldingen worden binnen de cel door 24 onderzoekers gefilterd om de belangrijke dossiers door te spelen aan het gerecht. Maar meer niet. Een echte coördinatie van alle diensten in ons land en een gezamelijke evaluatie van de witwasrisico’s in België ontbrak.

Staatssecretaris Crombez zal het nieuwe orgaan nog dit jaar oprichten. Want eind dit jaar wordt België geëvalueerd door het internationale antiwitwasnetwerk FATF. Ons land heeft wel al voldoende wetten om criminele gelden te kunnen opsporen, maar het is nog maar de vraag of ons systeem ook efficiënt is. Want het is opvallend dat heel weinig dossiers die de antiwitwascel doorspeelt aan het gerecht daadwerkelijk leiden tot gerechtelijke onderzoeken, laat staan inbeslagnames van de criminele gelden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud