Regering verlengt soepele tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar

De superkern nam vrijdag nog een reeks coronamaatregelen. ©Photo News

De superkern heeft het systeem van tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar verlengd. Maar de voorwaarden worden strikter vanaf 1 september.

Belgische bedrijven die hun activiteiten door de coronacrisis fel zien krimpen, kunnen tot eind dit jaar gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dat heeft de superkern, die bestaat uit de federale regeringstop en de partijen die de minderheidsregering van premier Sophie Wilmès (MR) steunen, vrijdag beslist.

De regering had het bestaande systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van de coronacrisis, dat werkgevers bijna niets kost, eerder verlengd tot eind augustus. Vanaf 1 september kunnen bedrijven enkel nog terugvallen op de tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Dat systeem kunnen enkel bedrijven inroepen die aantonen dat ze nog economische redenen hebben om arbeiders op tijdelijke werkloosheid te zetten en die een omzetdaling van minimaal 10 procent zien in vergelijking met vorig jaar. 

Versoepelingen

Maar het systeem kent vanaf september een aantal versoepelingen tegenover de normale tijdelijke werkloosheid om economische redenen, stelt federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). Voor arbeiders verhoogt de maximumduur van een volledige schorsing, waarna minstens een verplichte week werkhervatting moet worden ingevoerd, van 4 naar 8 weken. Voor bedienden wordt de toegelaten jaarlijkse maximumduur van de tijdelijke werkloosheid verhoogd met 8 weken.

Bovendien moeten werkgevers hun werknemers in tijdelijke werkloosheid minstens twee vormingsdagen per maand aanbieden. Zo wil de regering garanderen dat bedrijven verder investeren in de opleiding van de werknemers. De verplichte vormingsdagen waren een voorstel van Open VLD, waar de werkgeversorganisatie VBO zich fors tegen verzette. 

Het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen bestaat van 1 september tot 31 december 2020. Nadien wil de regering terugkeren naar het klassieke systeem van economische werkloosheid. Zwaar getroffen sectoren zoals horeca, toerisme en de evenementenbusiness kunnen wel nog tot eind dit jaar het coronasysteem van tijdelijke werkloosheid gebruiken.

Tijdskrediet

Naast de verlenging van de tijdelijke werkloosheid willigde de superkern ook enkele belangrijke eisen van de christelijke vakbond ACV in. Zo mogen bedrijven in moeilijkheden tot juni 2021 een arbeidsduurvermindering van een vier of een vijfde invoeren. Werkgevers krijgen daarvoor een RSZ-korting, waarvan ze een deel moeten gebruiken als looncompensatie voor de werknemer. Verder mogen bedrijven in moeilijkheden 1 tot 6 maanden lang een 'corona-tijdskrediet' invoeren, waarbij de arbeidsduur daalt met de helft of een vijfde. De minimumleeftijd voor 'landingsbanen', waarbij de arbeidsduur halftijds of een vijfde verminderd, wordt van 57 tot 55 jaar verlaagd. 

Die laatste maatregel 'duwt 55-plussers structureel uit de arbeidsmarkt', bekritiseert de werkgeversorganisatie VBO. 'Dit is een maatregel uit het verleden, die totaal indruist tegen alle noodzakelijke inspanningen die de afgelopen jaren al werden geleverd om het stigma rond oudere werknemers te doorbreken en de activiteitsgraad van 55-plussers net te verhogen', hekelt Danny Van Assche, de topman van zelfstandigenorganisatie Unizo.

Toch zagen ook de werkgevers een aantal wensen vervuld. Zo verhoogt de regering de investeringsaftrek eenmalig tot 25 procent om te vermijden dat kmo's en zelfstandigen hun geplande investeringen stopzetten. Dat betekent dat een onderneming de investeringen van dit jaar voor 25 procent kan aftrekken van de belastbare basis.

De N-VA ging vrijdag niet akkoord met het pakket maatregelen dat de superkern, die aanvankelijk tien partijen verenigde, vastlegde. Volgens Kamerfractieleider Peter De Roover, die de partij vertegenwoordigde, was de superkern niet de juiste formule om dergelijke zware pakketten af te kloppen. 'Daarvoor dient een ander kader, namelijk een regeringsvorming', aldus De Roover.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud