Regering voorziet buffer in begroting

©Laurie Dieffembacq

Het federale kernkabinet heeft vanmorgen de begrotingscontrole afgerond. Dat ging vrij makkelijk. De regering koos voor 54 miljoen euro nieuwe uitgaven en voorziet een buffer van 80 miljoen euro.

Met de vingers in de neus, zo verliep de begrotingscontrole deze keer. Anders dan de vorige rondes, waar weken gezocht werd naar honderden miljoenen euro's. Maar deze keer zat de begroting op koers. Volgens het monitoringcomité, een groep hoge ambtenaren die de begroting opvolgen, moest er slechts 45 miljoen euro gezocht worden om de begroting op koers te houden. Peanuts op een begroting van 100 miljard euro.

Na een grondige doorlichting van het werk van het monitoringcomité kwam de regering-Di Rupo zelfs uit op een overschot van 133 miljoen euro tegenover de doelstelling van een tekort voor de federale overheid en de sociale zekerheid van 2,25 procent van het bbp. Over wat met dat overschot moest gebeuren, werd nog stevig gebakkeleid in het kernkabinet. Want elke minister had zijn verlanglijstje klaar. Uiteindelijk werd het verlanglijstje beperkt tot 54 miljoen euro en werd een buffer voorzien van 80 miljoen euro voor mogelijke tegenvallers in de loop van het jaar.

De nieuwe uitgaven vloeien naar vakantiegeld voor de lokale politie (29 miljoen euro), een verplichting als gevolg van een arrest van de raad van state, 7 miljoen euro voor verplichte bijstand voor advocaten, 4 miljoen euro voor de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, 4 miljoen euro voor gehandicapten, 2 miljoen euro voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, 1 miljoen euro voor het centrum voor geïnterneerden in Gent, 1 miljoen voor het Instituut voor Nationale Rekeningen en 0,5 miljoen euro voor de fregat de Belgica.

Er zijn nog andere uitgaven die gecompenseerd werden door de ministers zelf. Zo vroeg minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) 12 miljoen euro voor de ontmanteling van bommen in Poelkapelle. Maar hij compenseert dat door de aankoop van een helikopter (37 miljoen euro) uit te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud