Regering vraagt bedrijven hulp bij opvang asielzoekers

Een asielzoekster in een centrum voor vluchtelingen in Rixensart. ©Kristof Vadino

De regering wil ondernemingen inschakelen bij de opvang van vluchtelingen. Ze zoekt 10.000 nieuwe opvangplaatsen voor de komende vier jaar.

België wordt net als de rest van West-Europa geconfronteerd met een sterke toename van de asielaanvragen, een gevolg van de wereldwijde vluchtelingencrisis. Er zijn 60 miljoen mensen op de vlucht. Het is de grootste vluchtelingencrisis sinds WO II, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij verwacht deze maand ruim 4.000 asielaanvragen, meer dan het dubbele van mei.

De federale overheid doet al een beroep op ngo’s, zoals het Rode Kruis of Vluchtelingenwerk, om asielzoekers op te vangen. Die krijgen een vaste vergoeding. Maar het zou een primeur zijn dat ook privébedrijven instaan voor de opvang. ‘De regering keurt pas volgende week het lastenboek goed. Maar het is niet de bedoeling dat het alleen om de levering van gebouwen of containers gaat, zoals eerder al gebeurde. Er is ook sprake van bijkomende diensten’, is te horen bij het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil).

Dat zou erop neerkomen dat privébedrijven voortaan opvangcentra kunnen uitbaten. Francken gaf gisteren in de Kamer de cateraar Carestel als fictief voorbeeld van een bedrijf dat voor opvang kan instaan. ‘Bedrijven zijn sinds jaar en dag actief in de welzijnssector. Het is dus niet uitzonderlijk dat ze ook toegang krijgen tot de opvang van vluchtelingen. In onze buurlanden gebeurt dat al op grote schaal’, zegt de woordvoerster van Fedasil, Mieke Candaele.

Fedasil werkt al langer op het dossier. ‘Er is de structurele capaciteit van 16.000 plaatsen. Daarnaast legde de vorige regering een buffer aan van 2.100 plekken, waarbij de partner contractueel verplicht wordt de capaciteit op korte termijn vrij te geven als de regering erom vraagt. In een derde stap kiezen we ervoor via een marktbevraging extra plaatsen te creëren, voor als die 18.100 niet meer volstaan.’

De regering zette eind juli het licht op groen voor de bevraging. De procedure loopt tot 31 augustus. Vanaf maart moet de extra capaciteit beschikbaar zijn. Het gaat om 6.000 plekken voor reguliere opvang, 2.000 voor transitopvang, 500 voor transitopvang van niet-begeleide minderjarigen en 1.000 voor gewone opvang niet-begeleide minderjarigen. ‘Maar het is zeker niet zo dat we die 10.000 plaatsen altijd openhouden. Zodra we extra capaciteit nodig hebben ,willen we er wel snel een beroep op kunnen doen’, zegt Francken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud