Advertentie

Regering wil beroepsprocedures tegen infrastructuurprojecten versnellen

Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) bij de officiële voorstelling van het federale relance- en investeringsplan. ©BELGA

Dat beroepsprocedures tegen infrastructuurprojecten soms jaren in beslag nemen, is een belangrijke rem op onze economische groei. De regering-De Croo wil de procedures versnellen met een hervorming van de Raad van State.

Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) stelde vrijdag officieel het federale herstel- en investeringsplan voor. Deze legislatuur investeert de regering-De Croo 2,6 miljard euro extra, onder meer in het spoor en de digitalisering van de overheid.

Dat is niet alleen nodig om de CO2-uitstoot te drukken, maar ook om de economie een zetje te geven. Volgens een studie van het Federaal Planbureau levert een stijging van de overheidsinvesteringen met 1 procent een extra groei van het bruto binnenlands product van 3,26 procent op.

Geregeld verzeilen grote infrastructuurprojecten echter in jaren durende procedureslagen door verzet van gemeentebesturen, omwonenden of bedrijven. Het kabinet-Dermine verwijst naar de aanleg van het hoogspanningsnet Boucle-du-Hainaut tussen Henegouwen en West-Vlaanderen, dat op veel verzet stuit. De federale regering wil daarom de procedures bij de Raad van State versnellen.

De gemiddelde doorlooptijd van beroepsprocedures bij de Raad van State bedraagt ruim 32 maanden. 'Beroepsprocedures hebben hun plaats, maar mogen absoluut niet te lang aanslepen', zegt Dermine. Ze zijn een belangrijke handicap voor infrastructuurwerken en dus voor de Belgische economie.

De hervorming wordt getrokken door het minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Verlinden vraagt in een nota aan de regering een aantal bijkomende auditeurs en griffiers aan te werven bij de Raad van State. Daarnaast moet in bepaalde omstandigheden een afschaffing van het auditoraatsverslag de procedures rechtstreeks versnellen.

Voor Verlinden moet een vergunningverlenende overheid een fout in de eigen beslissing via een tussenarrest kunnen rechtzetten. Een geschil kan zo sneller definitief worden beslecht, zonder dat het tot een vernietiging komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud