Regering wil vechten in Syrië bij wet verbieden

©Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Milquet (cdH) overweegt een wet te maken die Belgen verbiedt mee te vechten in Syrië. Haar collega Reynders (MR) van Buitenlandse Zaken is voorstander van strafrechterlijke sancties voor wie in het buitenland ten strijde trekt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft zaterdag in een mededeling meer uitleg gegeven over de voorstellen die ze heeft voorgelegd tijdens haar vergadering vrijdag met de taskforce Syrië. Een daarvan is de vraag of er een koninklijk besluit moet komen dat Belgen verbiedt om te gaan vechten in Syrië.

De nota van Milquet stelt ook de versterking voor van verschillende voorzieningen en dat om de kern voor te bereiden die ze aan premier Elio Di Rupo heeft gevraagd begin volgende week.

Andere punten die ter sprake kwamen, waren de kwestie rond de identiteitskaarten, een versterking van de detectie-instrumenten op het internet en grenscontroles in Turkije en andere landen.

Milquet bevestigt dat op haar vraag alle controles aan de grens, zeker wat betreft minderjarigen, verstrengd zijn.

Strafrechterlijke sanctie

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) is op zijn beurt voorstander van een koninklijk besluit dat een strafrechtelijke sanctie voorziet voor mensen die gaan vechten in het buitenland. 'De hoop is dat dit een ontradend effect heeft. Dat moet afhangen van Justitie en Binnenlandse Zaken', zei Reynders aan de kranten van Sudpresse.

Reynders bevestigde ook dat België contacten heeft met landen in de regio rond Syrië en de coalitietroepen. 'Met hen kunnen we proberen onze landgenoten terug te trekken', zei Reynders.

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) liet via twitter weten dat hij achter het voorstel staat. 

Strafrechtelijke sancties om strijden in Syrië af te raden. #Reynders zit op mijn lijn. Volgende week wetsvoorstel klaar— Bart Somers (@BartSomers) 13 april 2013

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud