Advertentie

Regering zet eindspel fiscale hervorming in

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer. ©Photo News

De federale regering trekt zich op 16, 17 en 18 juni in conclaaf terug om over de fiscale hervorming knopen door te hakken. De huidige methode werkt niet, luidt de analyse. En de tijd dringt.

De federale regering trekt zich over 14 dagen drie dagen achter gesloten deuren terug om in een marathononderhandeling de fiscale hervorming in de plooi te leggen. Dat is vrijdag beslist in de ministerraad.

Tot nog toe was de manier van werken omzichtiger. Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bereidde de hervorming omstandig voor door eerst een symposium te organiseren en experten een blauwdruk te laten uitwerken. Pas daarna, en na uitvoerig overleg, pakte hij uit met een voorstel.

Advertentie

Om op 1 januari 2024 nieuwe fiscale wetgeving te laten ingaan, moet de Kamer na de zomer de ontwerpen kunnen bespreken.

Niemand schoot dat plan volledig af, maar niemand steunde het ook voluit. De linkse partijen hebben problemen met het btw-tarief van 6 procent dat naar 9 procent schiet. Durfkapitalisten dreigen met een vertrek uit België als investeringsfondsen zwaarder worden belast.

De deelstaten hekelen dat de hervorming hen anderhalf miljard euro per jaar kost, want als de federale personenbelasting daalt, krimpt ook de opbrengst van de regionale opcentiemen op die personenbelasting.

De grootste weerstand kwam van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), dat eind april voluit in de remmen ging. VBO-topman Pieter Timmermans pleitte ervoor de ambitie om 6 miljard euro aan fiscale opbrengsten te verschuiven en de hervorming te beperken tot anderhalf miljard euro te laten varen.

Minimumbelasting

De federale regering blijft werken aan een fiscale hervorming van 6 miljard euro, zoals Van Peteghem in maart voorstelde. Het enige onderdeel dat al uit de onderhandeling is getild, is de minimumbelasting op multinationals. Die moet vanaf volgend jaar een goede 600 miljoen euro per jaar opleveren. Al heeft het Rekenhof twijfels bij die raming.

De voorbije weken overlegde Van Peteghem met de deelstaten en werd in de federale regering onderhandeld tussen de vicepremiers. Maar die manier van werken levert geen vooruitgang op, wordt nu erkend. Daarom is besloten dat de regering zich terugtrekt in conclaaf.

Advertentie

De klok tikt. Om op 1 januari 2024 nieuwe fiscale wetgeving te laten ingaan, moet de Kamer na de zomer de ontwerpen kunnen bespreken. Daarom moet de regering ze voor de zomer kunnen indienen.

De onderhandelingen worden niet gekoppeld aan de pensioenhervorming van PS-minister Karine Lalieux, die al drie jaar niet op dreef raakt. Wel zien de liberalen een koppeling met een arbeidsmarkthervorming. Hoe meer mensen werken, hoe meer inkomsten er zijn om lasten te verlagen op een budgetneutrale manier.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Joe Biden tijdens een speech woensdagavond, geflankeerd door vicepresidente Kamala Harris en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
Zowel Biden als Trump steekt pluim op zijn hoed over vredesakkoord in Gaza
Na wekenlange onderhandelingen is zowel Israël als Hamas bereid een vredesakkoord te sluiten. In ruil voor een gedeeltelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza zal Hamas tientallen gijzelaars vrijlaten. De Amerikaanse president Joe Biden noemt het akkoord historisch, maar ook zijn opvolger Donald Trump klopt zich op de borst.
Gesponsorde inhoud