Regering zet taxshift hoog op agenda

Van Overtveldt in de Kamer op donderdag. ©BELGA

De regering-Michel wil werk maken van een echte taxshift, een verschuiving van de belasting op arbeid naar andere belastingen. Dat maakte minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) donderdag duidelijk tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

‘De regering stelt in haar regeerprogramma dat een verdere taxshift moet worden onderzocht’, zei Van Overtveldt die antwoordde op vragen over de mogelijke invoering van een vermogenswinstbelasting. Dat betekent dus dat de belastingen op arbeid verlaagd worden.

Maar welke belastingen dan wel moeten verhoogd worden, wilde Van Overtveldt niet op vooruitlopen. Van een echte opening naar een vermogenswinstbelasting is vooralsnog geen sprake. Een verschuiving naar een hogere btw en accijnzen is ook mogelijk.

Opening

CD&V, die aandringt op een vermogenswinstbelasting, zag in de uitspraken van Van Overtveldt wel een opening. ‘We zijn zeer tevreden met het antwoord van Van Overtveldt. Een verlaging van de belastingen op arbeid en een verschuiving naar vermogen is voor ons bespreekbaar. We zullen het daar in de schoot van de regering over hebben’, verklaarde CD&V-vicepremier Kris Peeters voor de camera’s van ‘Villa Politica’.

Peeters is van mening dat er iets moet gebeuren om het sociaal protest te doen afkoelen . ‘LuxLeaks, de meerwaarde die sommigen realiseren bij de verkoop van hun bedrijf, de rulings in België, ... het zijn nieuwe elementen die boven op de stakingen komen. Dat zal de sociale dialoog niet vergemakkelijken.’

Druk

Maar hoezeer CD&V ook aandringt, Open VLD voelt weinig voor een vermogenswinstbelasting. ‘We houden ons aan het regeerakkoord’, zei fractieleider Patrick Dewael.

Als CD&V met een vermogenswinstbelasting het regeerakkoord wil ‘openbreken’, zal de N-VA ook met eigen wensen op de proppen komen, merkte N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye op.

In een gezamenlijk persbericht voerden de vakbonden de druk op. Van een echte opening naar een vermogensbelasting is volgens het ACV, het ACLVB en het ABVV nog geen sprake. ‘Werknemers worden gepijningd om vermogenden te pamperen’, klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud