Regeringspartijen willen teelt medicinale cannabis legaal maken

©EPA

CD&V, Open VLD en MR stellen voor dat de overheid de teelt van cannabis voor medisch gebruik toelaat, reguleert en controleert.

De regeringspartijen CD&V, Open Vld en MR hebben in het parlement een wetsvoorstel ingediend om een regeringsbureau voor medicinale cannabis op te richten.

'Voor sommige patiëntengroepen voor wie geen ander medicijn helpt, zoals MS of ALS, is gebleken dat CBD-olie de pijn en spasmen wezenlijk kan verlichten", zegt Els Van Hoof (CD&V), een van de indieners van het voorstel. Het probleem is dat een dokter cannabis wel kan voorschrijven, maar het illegaal is om er in België te kopen.

De parlementsleden stellen daarom voor om de productie van cannabis voor medisch gebruik toe te laten, te controleren en te reguleren. Een overheidsagentschap moet daarom de gronden vergunnen waarop de cannabisplant verbouwd mag worden, een vergunning verstrekken aan de telers, de volledige cannabisoogst beheren en een monopolie behouden op de invoer en uitvoer van de cannabis.'

Pijnbestrijding

'Op die manier kan verzekerd worden dat er sprake is van veilige productie van erkende en gecontroleerde geneesmiddelen. Met als uiteindelijk doel het verlichten van pijn bij mensen voor wie geen andere medicijnen werken', zegt Van Hoof. 'Onderzoek toont aan dat het therapeutisch gebruik van cannabinoïden zorgt voor een cruciale symptoomverlichting bij ernstige spiersamentrekkingen en ook de ziekteprogressie kan vertragen. Medicijnen op basis van cannabinoïden verlichten de pijn, zorgen voor meer slaapcomfort, een verhoogde eetlust en een verhoging van de algemene levenskwaliteit.'

De regeringspartijen hebben in de Kamer geen meerderheid en hebben dus steun van andere partijen nodig om het voorstel aan te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud