Rekenhof staakt Fyra-onderzoek

De eerste Fyra bij zijn voorstelling in Nederland in juli 2009 - Foto EPA ©EPA

Het Rekenhof gooit de handdoek in het onderzoek naar de Fyra. De reden daarvoor is een gebrek aan transparantie bij de NMBS en de terughoudendheid van zowel de NMBS als de Nederlandse autoriteiten om informatie vrij te geven.

Dat meldt de krant De Morgen. In een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS) schrijft voorzitter Phillippe Roland dat het Rekenhof het fiasco van de Fyra onmogelijk kan uitpluizen. 'De betrokken diensten willen vermijden dat iets publiek wordt gemaakt', zo schrijft hij.

'Aangezien heel wat documenten over de Fyra het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke en burgerlijke procedures, willen de betrokken diensten een publiekmaking vermijden', schrijft Roland. Het Rekenhof mag de documenten alleen inkijken 'op voorwaarde van strikte confidentialiteitsgarantie' en 'met uitsluiting van kopiemaking'.

De lijst met documenten die het Rekenhof niet mag inkijken en verspreiden, is lang: de voorbereiding van het aankoopcontract, de ondertekening, de bankgaranties en de ingebruikstelling. 'Dat heeft gevolgen voor alle delen van het onderzoek', stelt de Rekenhofvoorzitter, die erop wijst dat ook de Nederlandse Rekenkamer weigert om informatie uit te wisselen.

'Wij hebben absoluut niets te verbergen', reageert NMBS-woordvoerder Bart Crols. 'Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures.'

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) wijst dan weer naar het Rekenhof zelf. Volgens hem had het Rekenhof nooit veel zin in een grondig onderzoek naar het Fyradebacle.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud