Reynders grijpt naast Europese topjob

Didier Reynders wordt getroost door Marija Pejcinovic Buric, de Kroatische minister die het haalde. ©BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wordt niet de nieuwe topman van de Europese mensenrechtenwaakhond, de Raad van Europa.

Reynders verloor de stemming in de parlementaire vergadering van zijn enige tegenkandidate, de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric. De ontslagnemende vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie blijft dus voorlopig in de Belgische politiek. Bij een vertrek van Reynders zou een hoofdstuk politieke geschiedenis zijn afgesloten. Reynders was 20 jaar onafgebroken minister, op Financiën en Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel.

Het nadeel van Didier was misschien ook zijn grootste troef: dat hij zo'n sterke kandidaat was.
Rik Daems (Open VLD)

De Kroatische haalde 159 stemmen, Reynders 105. Een gewone meerderheid volstaat om de post binnen te halen. Het verschil in stemmen was uiteindelijk groter dan op voorhand verwacht. Alle waarnemers in de Raad van Europa gingen ervan uit dat het een nek-aan-nekrace zou zijn.

Er was zelfs sprake van een tweede ronde, mochten Reynders en Buric exact evenveel stemmen halen. Maar het werd dus allerminst een fotofinish. Reynders feliciteerde Buric op sociale media.

Eurosong

De vraag is waarom Reynders verloor. De stemming binnen een orgaan als de Raad van Europa wordt vergeleken met het Eurovisiesongfestival. De keuze van de parlementsleden van de 47 lidstaten is een evenwichtsspel van gender, nationale belangen, politieke kleur en individuele voorkeur.

105
Stemmen
Reynders haalde 105 stemmen, Buric 159.

Buric is lid van de christendemocratische EVP, de grootste fractie in het parlement. Mogelijk speelde mee dat na de Europese verkiezingen een groter machtsspel bezig is om de politieke posten, waarbij de gekrompen EVP enigszins in de verdrukking zit. De Raad van Europa staat niet bekend om zijn kadaverdiscipline zoals in andere parlementen, waarbij de partijen van boven opleggen op wie hun parlementairen moeten stemmen.

Mogelijk zijn er nu toch afspraken gemaakt. 'En het nadeel van Didier was misschien ook zijn grootste troef: dat hij zo'n sterke kandidaat was', stelt het liberale parlementslid Rik Daems. De Raad van Europa heeft lidstaten die het niet altijd even nauw nemen met de mensenrechten, zoals Rusland, Turkije en Azerbeidzjan. Die landen kunnen ook invloed hebben uitgeoefend en hun parlementsleden dezelfde richting hebben uitgeduwd.

Rusland

De Russische kwestie overschaduwde de stemming. Rusland kreeg na veel vijven en zessen deze week zijn stemrecht terug. Dat verloor het land vijf jaar geleden als sanctie voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Ondanks een flinke procedureslag mochten de 18 Russische parlementsleden uiteindelijk meestemmen over de nieuwe secretaris-generaal.

300.000
Inkomen
Marija Buric zal 300.000 euro per jaar verdienen.

De Russische kandidatuur voor het voorzitterschap van het parlement is wel afgeketst. De man stond op een zwarte lijst van de EU, een onderdeel van een ruimer sanctieregime tegen Rusland.

Buric is niet alleen vrouw, ze komt ook uit de Balkan. De andere toppost in de Raad van Europa, die van mensenrechtencommissaris, gaat naar de Bosnische Dunija Mijatovic. Omdat haar profiel zo dicht bij dat van Buric lag, was de inschatting dat Reynders het mogelijk zou halen.

Vijf jaar

Op 1 oktober volgt Buric de Noor Thorbjørn Jagland op als secretaris-generaal van de Raad van Europa, de belangrijkste Europese mensenrechtenwaakhond. Het mandaat van Buric, die 300.000 euro per jaar zal verdienen, loopt vijf jaar en is één keer hernieuwbaar. De parlementsleden in Straatsburg kiezen rechters bij het Europees mensenrechtenhof en schrijven rapporten over de toestand van de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten in de lidstaten.

Reynders grijpt voor de tweede keer naast een internationale toppost. Hij greep in 2014 naast de functie van Europees commissaris. Die job ging toen naar Marianne Thyssen (CD&V).

Reynders blijft nu gewoon deel uitmaken van de ontslagnemende regering tot een nieuwe ploeg het levenslicht ziet. Mocht hij het hebben gehaald, dan was hij sowieso in België gebleven tot de start van zijn mandaat in oktober van dit jaar. CD&V beslist vandaag wie Kris Peeters na zijn vertrek naar het Europees parlement opvolgt in de federale regering.

Omdat Peeters weg is en Reynders blijft, zijn er niet langer evenveel Vlamingen als Franstaligen in de federale regering. Dat communautaire evenwicht is grondwettelijk verplicht, dus moet CD&V een vervanger aanduiden voor Peeters. Een van de namen die circuleert, is voorzitter Wouter Beke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect