Reynders ontkent deal met Parijs over contract mijnenjagers

©Jonas Lampens

Volgens minister van Defensie Didier Reynders is met Parijs geen deal gesloten over de toewijzing van het miljardencontract voor twaalf mijnenjagers aan de Franse groep Naval & Robotics.

Naval & Robotics heeft, zoals De Tijd al meldde, het beste bod gedaan voor de bouw van twaalf mijnenjagers voor de Belgische en de Nederlandse marine. De regeringMichel wees gisteren daarom het contract aan de Franse groep toe. In de commissie Legeraankopen van de Kamer bevestigden gisteren ook experts van het leger en van de FOD Economie dat het voorstel van Naval & Robotics beter was dan dat van zowel de combinatie rond de Franse scheepswerf STX en het Franse defensie- en luchtvaartbedrijf Thales als dat van de Nederlands-Belgische groep Damen Imtech en OIP.

Naval & Robotics bleef 10 procent of zo’n 200 miljoen euro onder de geraamde kostprijs van zo’n 2 miljard euro. De groep kwam ook met het beste aanbod voor de Belgische industrie. Er is een economische return van zo’n 2 miljard euro beloofd, waarbij Vlaanderen kan rekenen op 50 procent, Wallonië op 35 procent en Brussel 15 procent.

Akkoordje

Volgens Reynders heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken geen steun voor zijn kandidatuur bij de Raad van Europa aangeboden.
Peter Buysrogge
voorzitter Commissie Landsverdediging

De zaak doet in Frankrijk stof opwaaien, want de Franse overheid had de Franse combinatie rond STX en Thales naar voren geschoven. Volgens de Franse krant La Tribune is er bij Naval zelfs op aangedrongen niet mee te dingen naar het Belgische mijnenbestrijdingscontract. Dat de zaken anders zijn gelopen, wordt beschouwd als een intern Frans probleem. Zeker omdat de Franse overheid in alle betrokken Franse bedrijven een vinger in de pap heeft.

Er wordt gesuggereerd dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian het op een akkoordje heeft gegooid met onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die na het vertrek van de N-VA uit de regering ook minister van Defensie is geworden. Le Drian zou de steun van Parijs hebben aangeboden voor de kandidatuur van Reynders als secretaris-generaal van de Raad van Europa, als de Franse groep Naval het contract voor de mijnenjagers zou krijgen.

In de commissie Landsverdediging is die zaak gisteren ook aan bod gekomen, zegt commissievoorzitter Peter Buysrogge (N-VA). ‘Maar volgens Reynders is er geen sprake van dat zijn Franse collega steun zou hebben aangeboden voor zijn kandidatuur bij de Raad van Europa’, zei Buysrogge. Parijs ontkent eveneens dat er een politieke deal is gesloten. Al wordt wel toegegeven dat Reynders en Le Drian midden februari in de marge van een veiligheidsconferentie in München over beide dossiers hebben gesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n