Reynders reageert op Peeters: 'Raadgevers kosten niets'

Federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. (foto: Belga) ©BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en de Waalse en Brusselse ministers van Economie Jean-Claude Marcourt en Benoît Cerexhe halen in een gezamenlijke brief aan federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uit naar diens plan om raadgevers in economische diplomatie te creëren, terwijl het economisch beleid al jaren een gewestbevoegdheid is. 'De raadgevers zullen geen cent kosten', reageert Reynders, die eraan toevoegt bij zijn plan te blijven.

De brief in De Morgen komt er omdat Reynders talmt met overleg over de kwestie en omdat vandaag de diplomatieke dagen van start gaan, waar de minister zijn prioriteiten toelicht aan de diplomaten. Die redenen gaf Vlaams minister-president Kris Peeters in het radioprogramma 'De ochtend' aan voor de demarche die hij als minister van Economie met zijn twee collega's Marcourt en Cerexhe ondernam.

Peeters merkt op dat Flanders Investment and Trade (FIT) 70 agentschappen in het buitenland heeft en nog in 20 landen samen met de andere gewesten actief is. Hij vindt het spijtig dat er niet aan één zeel getrokken wordt om buitenlandse investeerders naar België te lokken.

Het creëren van raadgevers in economische diplomatie zal volgens de minister-president niet kostenbesparend zijn, maar net tot meer kosten leiden. Hij benadrukt meteen dat de federale diplomaten vandaag al goed ondersteunend werk leveren voor de gewestelijke vertegenwoordigers.

Reactie

Reynders blijft bij zijn plannen om raadgevers in economische diplomatie te creëren. Dat liet hij verstaan in de marge van de diplomatieke dagen. 'Ik krijg heel veel vragen van bedrijven om hun belangen te verdedigen in het buitenland. Net als de premier zal ik dat blijven doen, zowel op prinselijke missies als bij bilaterale contacten', reageert de MR-vicepremier. De economische raadgevers die hij in gedachten heeft, zijn bovendien vooreerst bedrijfsleiders 'die ons niets kosten'.  

Collega Steven Vanackere treedt Reynders alvast bij. 'De Belgische diplomatie is door en door dienstbaar', zegt de CD&V'er, die het belang onderstreept van samenwerking met de gewesten, 'die bevoegd zijn'. 'Maar dat doen we niet door ons te desinteresseren. Er bestaat enorm veel expertise in onze ambassades, die moeten we absoluut mobiliseren', besluit hij. Maar voor hem zijn daarvoor geen extra mensen nodig, voegt hij eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud