Advertentie

Rode mars door Brussel ontziet eigen ministers

Volgens het ABVV waren er 15.000 tot 20.000 betogers. De politie hield het bij 7.000. ©Photo News

Duizenden militanten van de socialistische vakbond ABVV trokken vrijdag door Brussel tegen de loonnormwet. De top van het ABVV haalde zwaar uit naar de rechtse regeringspartijen en naar de werkgevers. De socialistische ministers werden ontzien.

Voor het eerst sinds de coronacrisis trok opnieuw een vakbondsbetoging van noord naar zuid door de Brusselse straten. De hoofdstad kleurde rood: enkel militanten van de socialistische vakbond liepen mee. De christelijke vakbond riep niet op tot de betoging, de liberale vakbond evenmin. Volgens het ABVV stapten toch 15.000 à 20.000 betogers mee op, de politie hield het op 7.000.

Het vizier van de betogers was deze keer gericht op de loonnormwet. Volgens de vakbond verhindert die wet dat de werknemers de vruchten kunnen plukken van hun werk.Terwijl de lonen dit en volgend jaar maar 0,4 procent mogen stijgen - boven op de 2,8 procent indexering - stijgen wel de dividenden, klinkt het bij de rode vakbond.  

'We willen waarschuwen dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen om rond te komen. Terwijl de winsten van de bedrijven in 20 jaar tijd met 200 procent zijn gestegen, zijn de lonen in die periode maar met 100 procent gestegen', hekelde Miranda Ulens, de algemeen secretaris van het ABVV.

©Photo News

Indien die loonwet niet wordt gewijzigd, zal het ABVV niet mee onderhandelen over een volgend interprofessioneel akkoord, dreigde voorzitter Thierry Bodson. Die boodschap gaf ook Ulens mee. 'We eisen vrije loononderhandelingen, niet met gebonden handen.'

Indien de loonwet niet wordt gewijzigd, zal het ABVV niet mee onderhandelen over een volgend interprofessioneel akkoord.
Thierry Bodson
Voorzitter ABVV

De vakbondstop haalde zwaar uit naar de werkgevers en de rechtse partijen in de regering, de MR en Open VLD. Die getuigen van 'misprijzen' tegenover de werknemers, klonk het, door hun aanvallen op de werklozen en het pensioenstelsel. En als die werkgevers en de rechtse partijen zouden willen raken aan de automatische indexering van de lonen, is dat niet meer of minder dan een 'oorlogsverklaring', gaf Bodson nog mee.

Over de linkse partijen in de regering viel geen onvertogen woord. Nochtans levert de PS met Pierre-Yves Dermagne de minister van Werk. 'De socialisten in de regering zijn niet blind voor de realiteit. Ze hebben oor naar onze eisen', aldus Ulens.

©Photo News

'De loonwet verplettert onze lonen', klonk het dan ook op het spandoek aan de kop van de betoging. Die ging traditioneel gepaard met het lawaai van voetzoekers en fluitjes. De extreemlinkse partij PVDA was prominent aanwezig. Opvallend: sommige betogers verwezen naar de dure energieprijzen. 'Lonen +0,4 procent, elektriciteit +25 procent' stond te lezen op een bord van een betoger.

De manifestatie verliep zonder incidenten. Het merendeel van de betogers droeg een mondmasker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud