Advertentie

Roger Lallemand, vader van de abortuswet, overleden

©Photo News

Minister van Staat Roger Lallemand (PS) is in de nacht van woensdag op donderdag op 84-jarige leeftijd overleden.

Voor Lallemand is een plaats in de geschiedenisboeken weggelegd. Samen met Lucienne Herman-Michielsens lag hij aan de basis van de abortuswet, een ethische mijlpaal die ook voor een kortstondige constitutionele crisis zorgde.

Lallemand profileerde zich tijdens zijn politieke loopbaan vooral op ethische thema's. Zo lag de Franstalige socialist samen met de Vlaamse liberale Lucienne Herman-Michielsens aan de basis van het wetsvoorstel dat abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar maakte. Daarmee schreef Lallemand niet alleen ethische, maar ook politieke geschiedenis. De tekst stootte op gewetensbezwaren bij koning Boudewijn. Om de tekst te bekrachtigen werd de koning in 1990 korte tijd in de onmogelijkheid om te regeren verklaard.

Lallemand nam ook mee het initiatief voor de euthanasiewet. De wet maakte van België na Nederland het tweede land ter wereld met een wettelijke basis voor actieve levensbeëindiging. Andere voorstellen van Lallemand hadden onder meer betrekking op de corruptiebestrijding en de strijd tegen antipersoonsmijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud