Advertentie

'Rokers leven gemiddeld 8 jaar minder lang dan niet-rokers'

Rokers leven gemiddeld acht jaar minder lang dan niet-rokers. ©Photo News

Rokers leven gemiddeld bijna acht jaar minder dan niet-rokers. Ex-rokers beperken de schade, maar verliezen niettemin gemiddeld iets meer dan twee en een half jaar. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.

'In dit onderzoek hebben we de effecten van roken bekeken op de levensverwachting op 30-jarige leeftijd en het aantal gezonde en ongezonde levensjaren van niet-rokers, rokers en ex-rokers geanalyseerd', zegt professor Herman Van Oyen, directeur Volksgezondheid van het WIV. 

Gemiddeld boet een doorsnee mannelijke roker van 30 jaar 7,87 jaar in op zijn levensverwachting. Voor vrouwelijke rokers is dat 8,17 jaar. Stoppen met roken beperkt de schade: ex-rokers verliezen respectievelijk gemiddeld 2,68 (mannen) en 2,59 jaar (vrouwen). Het is duidelijk dat de voordelen voor de gezondheid groter zijn naarmate men vroeger stopt met roken.

Het onderzoek leert ook iets over de 'kwaliteit' van de geleefde jaren. Mannen die roken leven gemiddeld 6,8 jaar minder zonder beperkingen dan niet-rokers. Bij vrouwen die roken gaat het om 6,25 jaar. Voor ex-rokers is het verschil met de niet-rokers iets kleiner: gemiddeld 3,02 jaar bij de mannen en 2,9 jaar bij de vrouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud