'Roma moeten weg uit Noordstation'

De groep Roma verblijft al sinds maart in station Brussel-Noord

De groep van vijftig Roma die sinds maart in het Communicatie Centrum Noord (CNN) aan het station Brussel-Noord verblijft moet die locatie binnen de twee weken verlaten. Brussels staatssecretaris van Openbaar Ambt Bruno De Lille wil dat Fedasil opvang voor de kinderen voorziet.

Op 25 mei besliste de rechter in eerste aanleg dat de Roma het gebouw moesten verlaten. Maandag kregen de mensen te horen dat ze daarvoor nog twee weken de tijd hebben. De Dienst Vreemdelingenzaken onderhandelde op vraag van de gemeente Schaarbeek al met de groep Roma, maar zonder resultaat. Daarom gingen de eigenaren van het CNN naar de rechtbank. Het is niet duidelijk of iedereen van deze groep asiel heeft aangevraagd, de voorwaarde om geholpen te worden door Fedasil.

Daarom wil De Lille dat er zeker voor de veertien kinderen opvang wordt voorzien. 'Maar dat is helemaal onze bevoegdheid niet', zegt Mieke Candaele van Fedasil. 'Het is niet omdat mijnheer De Lille plots opvang wil dat Fedasil dat ook moet doen. De groep Roma die zich aan het CCN bevindt is bovendien helemaal geen statische groep, de samenstelling daarvan verandert voortdurend. Een aantal onder hen heeft zelfs al de toezegging gekregen om naar een van de opvangcentra te komen, maar blijft toch in het CCN. De Roma zijn Europeanen, dus kunnen wij ze niets verplichten. Als ze willen weten of ze recht hebben op opvang kunnen ze zich richten tot de dispatching, en dat is gewoon aan de overkant van de straat.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud