Rondetafel levert weinig vooruitgang op

Open VLD-kopstukken Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten bij het verlaten van het Egmontpaleis zondagavond. ©BELGA

De rondetafel die de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zondagavond hadden samengeroepen heeft drie uur geduurd, maar wat heeft ze opgeleverd?

De partijtop van Open VLD, de N-VA, CD&V en Groen langs Vlaamse kant, en die van de MR en de PS langs Franstalige kant, zaten zondagavond in het Egmontpaleis voor het eerst sinds de verkiezingen formeel samen. Dat lijkt meteen de belangrijkste verdienste van de rondetafel: dat er een ontmoeting was, en dat er gepraat is.

Vande Lanotte en Reynders lichtten er hun nota toe die ze maandag ook aan de koning zullen voorleggen, een nota waarin de contouren van wat er in dit land moet gebeuren staan opgelijst. Hij kan als uitgangspunt dienen voor de vorming van een volgende federale regering. 

Convergenties

Over de inhoud van het gesprek kwam weinig naar buiten. Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei dat de vergadering op geen enkele manier een voorbode was voor een toekomstige coalitie, en volgens een Franstalige bron is het nog veel te vroeg om naar eventuele convergenties te zoeken.

Wij stappen niet zonder Ecolo in een federale regering.
Meyrem Almaci
Voorzitter Groen

Ook van een preformatie kan op dit moment geen sprake zijn, zegt dezelfde bron.

Voor de groenen was de rondetafel een ongemakkelijke situatie, omdat de Franstaligen van Ecolo, met wie Groen één fractie vormt in de Kamer, niet wilden aanschuiven. Kort voor de start liet de partij weten dat haar standpunten te veel verschilden van die van de N-VA. 

'Wij zijn twee verschillende partijen die nauw samenwerken', zei Almaci maandagochtend in het Radio 1-programma 'De ochtend'. 'Dit ging om een informatieronde, en wij wilden luisteren. Wij stappen niet zonder Ecolo in een federale regering.'

Tuinhuisje

Ze herhaalde dat van eventuele coalitievorming nog lang geen sprake is. 'Maar wij hopen wel dat er schot komt in de zaak. Sommige partijen moeten nu maar eens uit de campagnemodus treden en ophouden met hun beledigingen.'

Ze verwijst daarmee naar de N-VA. Ondervoorzitter Lorin Parys noemde Groen afgelopen weekend het 'tuinhuisje van Ecolo'. 

Het was de eerste keer dat de N-VA en de PS elkaar in de ogen keken. De Franstalige socialisten hielden de boot voor zo'n gesprek lang af, tot voorzitter Elio Di Rupo een opening maakte. Gezien de verkiezingsuitslag is het cruciaal dat de N-VA en de PS met elkaar praten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud