Rondetafel moet federale formatie uit het slop halen

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a). ©Photo News

Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders staan dicht bij een doorbraak.

De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) plannen een rondetafel met de partijvoorzitters. De bedoeling is de federale regeringsvorming te deblokkeren en PS-voorzitter Elio Di Rupo en zijn N-VA-collega Bart De Wever eindelijk samen aan tafel te krijgen.

De informateurs leggen de laatste hand aan een preformatienota, die ze op maandag 29 juli aan de koning voorstellen. Op basis daarvan willen ze de rondetafel opstarten. Alle partijen zijn welkom, behalve het Vlaams Belang en de PVDA, die de informateurs al aan de kant schoven. Het cdH zette zichzelf buitenspel. Als de informateurs in hun opzet slagen, kan hun opdracht worden verlengd.

Doorbraak

Vande Lanotte en Reynders bedachten de formule om de PS en de N-VA met elkaar te doen praten. Op de nationale feestdag zei Di Rupo al dat hij bereid is tot zo’n rondetafel. Ook De Wever wil meedoen, vernam De Tijd. Dat is een doorbraak, al blijkt uit interne vergaderingen bij de PS dat de partij het belang van coalitieonderhandelingen met de N-VA nog altijd niet inziet.

Het is voor geen enkele partij een cadeau om in een regering te stappen die diep zal moeten gaan om budgettair orde op zaken te stellen, en al helemaal niet voor de PS om aan zo’n avontuur met de N-VA te beginnen.

Magnette of Di Rupo?

Bij de PS wordt ook niet uitgesloten dat Di Rupo Waals minister-president wordt. Dat betekent dat Paul Magnette het voor het zeggen krijgt aan de Keizerslaan, waar het PS-hoofdkwartier ligt. Als De Wever zaken wil doen met de PS, moet hij dus misschien wachten op Magnette.

Mocht het tussen de N-VA en de PS toch niet lukken, biedt de rondetafel een forum om tijdelijke meerderheden te zoeken en dringende dossiers aan te pakken, zoals de ontsporing van de begroting. De ontslagnemende regering-Michel kan in lopende zaken geen noodplannen maken, omdat ze geen meerderheid heeft in het parlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect