Rousseau wil geen koppelaar voor PS en N-VA spelen

Conner Rousseau stelt dat centrumlinks de voorkeur blijft genieten, maar dat hij bereid is om te luisteren naar wat de N-VA te zeggen heeft. ©BELGA

‘Ik laat mij niet gebruiken’, reageert sp.a-voorzitter Conner Rousseau op de geruchten dat hij de N-VA en de PS dichter bij elkaar moet brengen. Wel wil hij luisteren naar wat de N-VA voorstelt.

Na de mislukte pogingen om een paars-groene en een paars-gele regering op de been te brengen zijn de informateurs JoachimCoens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) op zoek naar een andere formule om een federale regering te vormen. Ze bekijken of een regering met aan Vlaamse zijde de N-VA, CD&V en de sp.a en aan Franstalige zijde de PS en de MR tot de mogelijkheden behoort.

PS-voorzitter Paul Magnette maakte duidelijk dat hij de centrumrechtse regering-Michel nooit zou depanneren.

Zo’n regering moet de ‘rode’ PS verzoenen met de N-VA van Bart De Wever, die de Franstalige socialisten als de duivel zien. Vandaar de benaming Rode Duivel-coalitie voor die formule. Anders dan bij een traditionele paars-gele coalitie mag Open VLD niet meedoen, wat de PS gunstig moet stemmen. Voorzitter Paul Magnette maakte duidelijk dat hij de centrumrechtse regering-Michel nooit zou depanneren - iets waar paars-geel op neerkomt.

Wing man

Toch zal nog heel wat water naar de zee moeten vloeien voor de socialisten met zo’n regering instemmen. De PS maakte de voorbije dagen nogmaals duidelijk dat ze niet met de N-VA wil besturen. Daarop werd her en der gespind dat de sp.a moet proberen de twee partijen met elkaar te verzoenen. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau wordt zo in de rol van de ‘wing man’ geduwd, de koppelaar die op een feestje twee mensen met elkaar in contact moet brengen.

We hebben Vande Lanotte al weken niet gezien, maar in interviews zegt hij namens de sp.a wel wat we moeten doen. Zo werkt het natuurlijk niet.

Rousseau heeft echter geen zin in dat spelletje. ‘Ik laat mij niet gebruiken’, verklaarde hij woensdag voor de camera’s van Villa Politica. Bij de socialisten is te horen dat ze het slachtoffer zijn geworden van ‘wat scheve communicatie’. Op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA afgelopen weekend stelde De Wever dat het verhogen van de laagste pensioenen een prioriteit is.Door CD&V werd dat meteen als een opening gepresenteerd, die werd gebruikt om bij koning Filip een verlenging van de informatieopdracht van Coens en Bouchez los te krijgen.

Afgelopen zondag riep voormalig sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte, die eerder al een rondje liep als informateur, op het signaal van de N-VA ernstig te nemen. ‘We hebben Johan al weken niet gezien, maar in interviews zegt hij wel namens de sp.a wat we moeten doen. Zo werkt het natuurlijk niet’, zegt een parlementslid.

Communicatie bijsturen

Toch leek Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) Vande Lanotte woensdagochtend op Radio 1 bij te treden. ‘Ik vind dat de PS de moeite moet doen om te luisteren’, stelde ze. Terwijl ze net het beeld van de sp.a als intermediair tussen de PS en de N-VA moest bijstellen, versterkte ze het zo.

Laat de informateurs eens onderzoeken of de mensen die voor de camera’s een hand uitsteken ook ernstig zijn.
Conner Rousseau
Voorzitter sp.a

Rousseau probeerde de communicatie bij te sturen door te stellen dat centrumlinks de voorkeur blijft genieten, maar dat hij bereid is om te luisteren naar wat de N-VA te zeggen heeft. ‘Laat de informateurs eens onderzoeken of de mensen die voor de camera’s een hand uitsteken ook ernstig zijn’, zo schoof hij de verantwoordelijkheid van zich af.

Bij de sp.a sluit niemand een regering met de N-VA uit. ‘Maar alleen als ze een groot deel van haar programma inslikt en dat zie ik nog niet zo meteen gebeuren. Bovendien blijft de PS de boot afhouden, waardoor dit een doodlopend spoor lijkt’, zegt een parlementslid. Bijna acht maanden na de verkiezingen lijkt dat evenwel voor elk scenario zo te zijn, waardoor de formatie muurvast zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud