Rudi Vervoort (PS): 'Regeren met N-VA? Doen we niet'

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest ©BELGA

De Franstalige socialisten geloven niet in de opening van de N-VA over de pensioenen. Brussels minister-president Rudi Vervoort herhaalt dat een stabiele regering er één zonder N-VA is.

Voor de PS blijft regeren met N-VA 'non'. Dat onderstreepte Rudi Vervoort, als Brussels minister-president een van de toppers van de Franstalige socialisten, woensdag in een gesprek met 'De Ochtend' op Radio 1. Kort voordien gaf Vervoort min of meer dezelfde boodschap in een gesprek met Bel-RTL.

'PS én N-VA? Dat was principieel een mogelijkheid. Maar in de feiten is het heel moeilijk voor ons. We hebben in de vorige legislatuur gezien hoe moeilijk regeren met de N-VA is', zegt Vervoort. Het PS-kopstuk herhaalt wat hij dinsdag op zijn nieuwjaarsreceptie zei: 'Ons land heeft snel nood aan een stabiele regering. En een stabiele regering is er voor de PS een zonder de N-VA.'

En wat dan met de opening van Bart De Wever? De N-VA-voorzitter leek dit weekend een opening te maken door op de nieuwjaarstoespraak van de Vlaams-nationalisten te benadrukken dat een verhoging van de laagste pensioenen een prioriteit moet zijn. 

Ik luister aandachtig naar wat CD&V zegt, maar je moet ook luisteren naar wat de PS zegt
Rudi Vervoort
Brussels minister-president (PS)

Vervoort zegt de hype niet te geloven. 'Bart De Wever blaast warm en koud: eerst met een opening komen en meteen daarna iets anders zeggen.' De Brusselse minister-president herhaalt dat de socialistische familie de grootste is in België (lees: 'incontournable').

Wat de PS betreft, is een regering vormen met de N-VA een afgesloten hoofdstuk. 'In 2011 dachten we bij de PS nog dat het mogelijk was een regering te vormen met de N-VA. Elio Di Rupo was er bijna van overtuigd. Maar wat vrijdag mogelijk bleek, was dat op woensdag niet meer. Je kunt zeggen dat dat het verleden is, maar het verleden telt ook in de politiek.'

Vlaamse minderheid

Maar waarom acht maanden na de verkiezingen niet aan tafel zitten? 'Alles is al gebeurd, alleen niet officieel', klinkt het. 'Regeren met de N-VA? We doen het niet.' Vervoort tempert die laatste uitspraak een beetje door eraan toe te voegen dat dat 'tot nog toe' het partijstandpunt is. 

Vervoort wuift ook het argument van CD&V weg dat het een probleem is met een Vlaamse minderheid te regeren. In de vorige legislatuur was het toch geen probleem met een zeer kleine Franstalige minderheid te regeren? Ik luister aandachtig naar wat CD&V zegt, maar je moet ook luisteren naar wat de PS zegt.'

De uitspraken onderstrepen nog eens hoe muurvast de informatieronde meer dan 230 dagen na de verkiezingen zit. Al proberen de huidige informateurs nog een nieuw piste, de 'Rode Duivel'-coalitie. Maar die vereist dat de PS met de N-VA aan de tafel gaat zitten en dat is voor de PS dus geen optie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud