Ruim 8.000 Belgen verdienen onbelast bij

Vooral in de sportsector verdienen heel wat mensen onbelast bij. ©Kees van de Veen

Een halfjaar na de invoering maken ruim 8.000 Belgen gebruik van het nieuwe systeem om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Vooral in de sportsector slaat het nieuwe systeem aan.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Sinds 15 juli 2018 kunnen werknemers die minstens vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden tot 500 euro per maand bijverdienen in het verenigingsleven of met occasionele klusjes bij particulieren. De maatregel blijkt populair te zijn. Na één maand maakten 553 mensen al gebruik van het nieuwe systeem.

Tot op vandaag zijn er in totaal 8.086 burgers die onbelast bijverdienen. Volgens minister De Block kent het 'plussen' alleen maar voordelen. 'Kleine klusjes voor een buur of in een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang. Zo komen mensen met elkaar in contact en het versterkt het sociaal weefsel.' Daarnaast is het ook een oplossing voor de zware belastingen op occasionele inkomsten en te veel administratie.

In het verenigingsleven profiteert vooral de sportsector van het nieuwe statuut. Veel mensen gaan helpen of werken bij activiteiten van sportclubs (70 procent) of geven sportinitiaties (6,8 procent). Ook tussen particulieren staan sportlessen op plaats één met 21 procent. Andere populaire activiteiten van burger tot burger zijn kleine onderhoudswerkzaamheden (19 procent) en hulp voor zorgbehoevende personen (17 procent). 'De sportsector was al jaren vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem', zegt De Block over het succes bij sportclubs.

'Plussen' is niet hetzelfde als flexi-jobben. Het heeft ook andere gevolgen voor uw pensioen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n