Advertentie

Rutten maakt van kernuitstap breekpunt bij verkiezingen

Gwendolyn Rutten (Open VLD) is boos over de uitlatingen van Bart De Wever (N-VA) dat de kernuitstap tegen 2025 niet realistisch is. ©BELGA

Voor Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is het behoud van de kernuitstap in 2025 een breekpunt bij de volgende regeringsonderhandelingen.

Dat heeft ze verklaard in het VRT-programma Terzake. Rutten reageert ermee op de uitlatingen van haar N-VA-collega Bart De Wever dat hij niet gelooft in een kernuitstap tegen 2025. 'Als De Wever de wet wil veranderen, moet hij een meerderheid vinden', stelde Rutten die erop wees dat De Wever de kernuitstap in de Kamer zelf heeft goedgekeurd.

Zet die plaat af.
Gwendolyn Rutten
Open VLD-voorzitter

'Zet die plaat af', reageerde Rutten naar eigen zeggen toen ze hoorde dat de N-VA-voorzitter de kernuitstap in 2025 andermaal in vraag stelde. De Wever had ook zware kritiek op het energiebeleid van de Vlaamse en federale regering en vond dat er heel veel gebakken lucht geproduceerd wordt.

Dat schoot Rutten in het verkeerde keelgat. Ze verwees naar de inspanningen die Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft gedaan voor de zonne-energie en vroeg zich af of haar N-VA-collega niet jaloers was op Tommeleins beleid. 'Federaal minister Jambon en Vlaams minister-president Bourgeois hebben het energiebeleid in hun regering goedgekeurd', voegde ze er nog aan toe.

Toekomst

Rutten wees er nog op dat kernenergie niet de energie van de toekomst is. 'Momenteel liggen 3 van de 7 kerncentrales stil. Die centrales openhouden kost veel geld, dat we dan ook nog betalen aan een Franse monopolist', luidde het.

Ze pleitte voor investeringen in hernieuwbare energie, gecombineerd met kleine gascentrales. In eerste instantie verhoogt dat de CO2-uitstoot, maar daalt die uitstoot later weer, net omdat de hernieuwbare energie kansen gekregen heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud