Advertentie
Advertentie

Sabine Laruelle stapt uit politiek

Sabine Laruelle maakte vanochtend aan haar partijvoorzitter bekend dat ze na de huidige legislatuur afscheid neemt van de politiek. (foto belga) ©BELGA

Sabine Laruelle, de federale minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw, zegt aan het eind van de legislatuur de politiek vaarwel. Dat zegt ze in een interview met de Franstalige krant l'Avenir. Ze zal dan net geen elf jaar minister zijn geweest.

De 48-jarige minister heeft haar beslissing, die volgens L'avenir onherroepelijk is, vanochtend aan haar MR-partijvoorzitter Charles Michel bekendgemaakt. Ze heeft ook haar kabinet toegesproken. Ze doet de rest van de rit nog uit, zo'n half jaar nog, maar kondigt nu al aan dat ze daarna stopt 'om haar kiezers niet te bedriegen'.

Rond 15 uur in de namiddag publiceerde de MR een persbericht over Laruelles vertrek, waarin wordt geëxpliciteerd dat ze bij de verkiezingen van 25 mei geen kandidaat meer zal zijn, noch voor de Kamer, noch voor het Waals Gewest. Charles Michel zegt erin de persoonlijke keuze van Laruelle te respecteren. 'Sabine Laruelle heeft er met haar werkkracht en haar overtuiging toe bijgedragen dat de zelfstandigen en KMO's centraal bleven staan in de politieke bekommernissen.'

Laruelle zegt een ander leven te willen beginnen. 'Ik ben 48. Ik zal niet 'de legislatuur te veel' doen. Je veux changer de vie.' Ze is trots op wat ze verwezenlijkt heeft maar wil stoppen 'voor ze verzuurt'. Ze heeft naar eigen zeggen nog geen specifieke plannen voor wat er na haar politieke carrière moet komen.

In het persbericht van de MR wordt ze geciteerd: 'Ik heb steeds gezegd dat de politiek voor mij geen doel op zich was, maar een middel om dingen te verbeteren. Ik engageer me sterk in mijn functie als minister, maar het zal tijd zijn, aan het eind van de legislatuur, om de fakkel door te geven en nieuwe uitdagingen aan te gaan.'

De MR zal het vertrek van Laruelle voelen: ze was bij de laatste verkiezingen de populairste politica langs Franstalige kant, met na Charles Michel de hoogste 'penetratiegraad', dit is het hoogste aantal stemmen in verhouding tot de grootte van de kieskring waarin ze op de lijst stond. Vanuit de partij wordt ontkend dat haar vertrek iets te maken zou hebben met de interne spanningen. 'Daar had ze geen schrik van. Als ze een dergelijke beslissing had genomen omwille van de spanningen die wij hebben gekend, dan was ze al veel eerder vertrokken', zei MR-parlementslid Denis Ducarme tegen L'echo. De interne tweestrijd bij de MR gaat tussen wat de clan-Michel en de clan-Reynders wordt genoemd. Laruelle wordt tot het kamp van gewezen voorzitter Didier Reynders gerekend. Het interne gebakkelei zal dan wellicht niet de enige reden zijn voor Laruelle om wat anders te gaan doen, het is moeilijk het helemaal te negeren.

In de regering heeft ze veeleer de reputatie van een stille kracht, die weinig in de kijker loopt - al is ze bij de Franstalige landgenoten wel beter bekend - maar concrete dossiers doorgedrukt krijgt. Zelden of nooit krijgt ze ook te maken met forse tegenstand of klachten over een gebrek aan begrip of vooruitgang, ook niet van de doelgroepen die het meest rechtstreeks de impact van haar beleid voelen.

Recente verwezenlijkingen waarop de minister - afgaand op haar website - trots is, zijn onder meer de gelijkschakeling van de kinderbijslag voor zelfstandigen en de nieuwe berekeningswijze van hun sociale bijdragen. In het relanceplan dat de regering-Di Rupo twee weken geleden voorstelde, zit onder mer een vermindering van de sociale bijdragen voor de vierde en vijfde werknemer die een KMO aanwerft, een doortrekking van het systeem dat al voor de eerste drie werknemers bestond. Op het terrein van Landbouw was er in de zomer de verlening van de fiscale gunstmaatregelen voor landbouwgezinnen.

Laruelle, geboren in Hoei, is landbouwingenieur (universiteit Gembloux) van opleiding, aangevuld met bedrijfsbeheer (universiteit van Luik). Ze startte haar carrière als onderzoeker en ging via Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, naar de functie van directeur-generaal bij de Belgische Landbouwalliantie en vervolgens bij de Waalse federatie voor Landbouw (het Waalse equivalent van de Boerenbond).

Tussendoor werkte ze al eens van 1992 tot 199 als adviseur op het kabinet van de Waalse minister van Landbouw, de christendemocraat Guy Lutgen (PSC). In juni 2003 kwam ze zelf als volksvertegenwoordiger voor de MR in het federale parlement. Kort daarna, op 12 juli 2003 werd ze federaal minister van Middenstand en Landbouw in de regering-Verhofstadt II. In de volgende regering onder premier Guy Verhofstadt was ze minister van Economie en Landbouw.

Sinds 2008, in de regering-Van Rompuy en later ook in de regering-Leterme, heeft ze de portefeuille van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid. Dat laatste domein ging in de regering-Di Rupo naar een andere minister, maar voor de rest behield Laruelle haar bevoegdheden.

'Veel verwezenlijkt'

Piet Vanthemse, thans voorzitter van de Boerenbond, reageerde als een van de eersten via Twitter:

Laruelle kondigt afscheid uit politiek aan. Heeft veel verwezenlijkt, verlies voor landbouw - http://t.co/Z4V5WBxBcd http://t.co/j1phVKEw1O— Piet Vanthemsche (@pvanthemsche) October 21, 2013

 Ook Alexander De Croo, collega-minister van de Vlaamse liberalen, uit lof.

Veel respect v Sabine Laruelle. Voorvechtster gelijke rechten zelfstandigen. Legde mee basis gelijke pensioenen en kindergeld.Straffe madam!— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) October 21, 2013

De socialistische vice-premier, Laurette Onkelinx, reageert dat met Laruelle een goede collega vertrekt. 'Een collega die ik steeds gewaardeerd heb. Zelfs al zijn onze overtuigingen vaak tegengesteld, toch respecteer ik haar intelligentie en het feit dat ze haar engagementen trouw blijft. Ze kan compromissen bouwen ten dienste van het land en de bevolking. Straf karakter om in volledige onafhankelijkheid een blad om te slaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud