Sammy Mahdi en Joachim Coens strijden om voorzitterschap CD&V

De twee overblijvende kandidaat-voorzitters bij CD&V, Sammy Mahdi (l.) en Joachim Coens. ©Photo News

In de voorzittersverkiezingen bij CD&V stoten havenbaas Joachim Coens en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi door naar de tweede ronde.

Joachim Coens of Sammy Mahdi wordt de nieuwe voorzitter van CD&V. De twee scoorden het best in de eerste ronde van de verkiezingen. De andere vijf kandidaten vallen af.

Coens

De 53-jarige Joachim Coens haalde in de eerste ronde een vierde van de stemmen. Hij is de zoon van voormalig minister van Onderwijs Daniël Coens, wat hem familiale ACW-banden geeft. Tegelijk kent hij als CEO van de haven van Zeebrugge de bedrijfswereld goed. Coens viel vooral op in de campagne toen hij de liberale, socialistische en groene partijen waarschuwde dat ze niet zomaar de abortus-wetgeving kunnen versoepelen. Die partijen hebben daarover een consensus in de Kamer, maar het wetsvoorstel moet nog gestemd worden. 

Wie met CD&V in de regering wil, kan zo'n voor CD&V belangrijke thema's niet zomaar bijsturen, tweette Coens.

'Het is een bijzondere tijd voor CD&V en vertrekkend met wat afstand en economische ervaring, denk ik een interessante invalshoek te kunnen brengen,' verdedigde hij zijn kandidatuur.

Mahdi

De 31-jarige Sammy Mahdi werd afgelopen weekend herkozen als jongerenvoorzitter en woont in Vilvoorde. Hij geldt daarmee als een stem van een stedelijker en jonger publiek, al liet hij in de campagne weten dat ook voor hem de C in CD&V belangrijk blijft. Die letter moet volgens Mahdi voor 'christen-democratie' blijven bestaan en niet voor 'centrum'.

Als enige van de zeven kandidaten stelde hij dat zijn partij een streep moet trekken onder het Arco-débâcle.

'Inhoudelijk heb ik tussen ons niet zo'n grote verschillen opgemerkt. Het gaat meer over methodiek en stijl', blikte Coens vooruit op het duel. Mahdi noemt zijn finaleplaats 'een stem voor vernieuwing en verjonging' binnen de christendemocratische partij. Hij wil de komende weken een 'fris en offensief imago' uitspelen.

De anderen

In oktober hadden zich zeven kandidaten gemeld voor het voorzitterschap. De voorbije maand hebben 22.500 leden van CD&V gestemd. Dit zijn de resultaten

  • Joachim Coens, voorzitter van de haven van Zeebrugge en voormalig Vlaams Parlementslid: 26 procent
  • Sammy Mahdi, jongerenvoorzitter en Vilvoordenaar: 19 procent
  • Walter De Donder, burgemeester van Affligem en bekend van zijn rol als burgemeester in 'Samson & Gert': 16 procent
  • Katrien Partyka, burgemeester van het Vlaams-Brabantse Tienen en Vlaams Parlementslid: 12 procent
  • Vincent Van Peteghem, burgemeester van het Oost-Vlaamse De Pinte en Vlaams Parlementslid: 12 procent
  • Raf Terwingen, burgemeester van het Limburgse Maasmechelen: 11 procent
  • Christophe Vermeulen, Gentenaar, voormalig jongerenvoorzitter en kabinetsmedewerker: 4 procent

De campagne verliep grotendeels binnenskamers, met uitzondering van een uitspraak van Walter De Donder. Hij veroorzaakte ophef door te zeggen dat er 'wijken ontvolkt zijn van onze eigen mensen'.

Wie de tweede ronde wint en CD&V-voorzitter wordt, weten we op 6 december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud