Advertentie

Scenario van noodregering duikt weer op in Wetstraat

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) riepen woensdagavond voor een tweede keer de partijvoorzitters van de N-VA, CD&V, de sp.a, Open VLD, Groen, de PS en de MR om de tafel. De vergadering leverde geen doorbraak op. ©BELGA

Om uit de federale impasse te geraken, duikt de idee van een noodregering met een beperkt programma opnieuw op. Dat kan helpen om een Bourgondische of paars-groene coalitie toch mogelijk te maken.

Ruim drie maanden na de verkiezingen is er nog geen uitzicht op een nieuwe federale regering. Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) riepen woensdagavond voor een tweede keer de partijvoorzitters van de N-VA, CD&V, de sp.a, Open VLD, Groen, de PS en de MR om de tafel. De vergadering leverde geen doorbraak op.

PS en N-VA

Duidelijk is dat de N-VA noch de PS er enig belang in ziet samen in een federale regering te stappen. Onlangs herhaalde Laurette Onkelinx (PS) dat in De Tijd. Johan Van Overtveldt deed hetzelfde voor de N-VA in Het Laatste Nieuws. De  N-VA wil bewijzen dat ze Vlaanderen goed kan besturen. Federaal in bed duiken met de PS zou dat beeld vertroebelen. Voor de PS geldt hetzelfde. In Franstalig België wordt de N-VA nog altijd gezien als de baarlijke duivel, ermee in een regering stappen zou de PS schade toebrengen. Een Bourgondische coalitie van socialisten, liberalen en de N-VA is dus niet evident.

Maar ook het alternatief, een paars-groene regering eventueel aangevuld met CD&V, ligt zeer moeilijk. De Vlaamse liberalen weigeren dat, omdat ze het niet zien zitten met de socialisten en de groenen en zonder de N-VA te regeren.

Noodregering

De twee mogelijke pistes lopen dus dood. Vandaar dat gedacht wordt aan creatieve uitwegen. Eén daarvan is dat een noodregering in de steigers wordt gezet met een beperkt programma. ‘Geen sprookjeshuwelijk, maar een verstands huwelijk’, klinkt het. ‘Een regering die maakt dat ingegrepen kan worden als het huis lekt, maar geen nieuw huis bouwt.’ Grote hervormingen moeten van zo’n ploeg dus niet verwacht worden.

De partijen die aan tafel zitten, zijn niet per se afkerig van zo’n scenario omdat het alternatief - nieuwe verkiezingen - nog minder aantrekkelijk is. Dan dreigt het Vlaams Belang nog groter te worden.

Het alternatief - nieuwe verkiezingen - is nog minder aantrekkelijk. Dan dreigt het Vlaams Belang nog groter te worden.


Zo’n noodregering zouden de PS en de N-VA - in het geval van een Bourgondische coalitie - en Open VLD - in het geval van paars-groen - verkocht moeten krijgen omdat ze op die manier ‘hun verantwoordelijkheid opnemen’. Zonder zoete broodjes te bakken met hun aartsvijanden, wat hen electoraal te veel schade zou toebrengen.

Magnette

Het is niet de eerste keer dat het scenario van een noodregering opduikt. PS-kopman Paul Magnette lanceerde in juni de idee een noodregering voor één jaar te vormen. De huidige regering van de MR, Open VLD en CD&V zou worden uitgebreid met socialisten en groenen. Die moet dan de dringende dossiers oplossen. CD&V en Open VLD schoten dat af, maar nu circuleert het scenario opnieuw in de Wetstraat.

Aan een noodregering zijn evenwel risico’s verbonden. Zal de achterban van de respectieve partijen appreciëren dat gekozen wordt voor zo’n scenario in ’s lands belang? Of dreigen die partijen nog meer afgestraft te worden dan bij de recente verkiezingen? Het is dus dansen op een slappe koord voor de partijen die om de tafel zitten.

Beperkte ambitie

De manier van werken van Vande Lanotte en Reynders lijkt ook te leiden naar een regering met een beperkt programma. Beiden hebben een nota opgesteld die als basis kan dienen voor een regeer akkoord, gaande van begroting over migratie tot klimaat. Het is de bedoeling dat de partijen die om de tafel zitten zich bereid verklaren op basis van die tekst onderhandelingen te beginnen.

En de tijd dringt. In principe moet ons land tegen 15 oktober een begroting indienen bij Europa. Lukt dat niet, dan is de regering genoodzaakt een noodbegroting in te dienen op basis van voorlopige twaalfden, waarbij elke maand niet meer uitgegeven mag worden dan het jaar daarvoor. Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud