Advertentie

Scholen weer open na verlengde herfstvakantie

©Photo News

Na een extra lange herfstvakantie openen de scholen maandag opnieuw de deuren. Virologen noemen de beslissing een 'berekend risico'.

Leerlingen in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen vanaf vandaag opnieuw voltijds naar de klas. Voor leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs wordt deeltijds afstandsonderwijs georganiseerd. De scholen beslissen zelf hoe ze dat organiseren: week om week, dag om dag of zelfs per halve dagen.

Virologen hebben de voorkeur om per week te werken, omdat de leerlingen dan minder contact hebben met elkaar in de klas en drukte op het openbaar vervoer wordt vermeden. Het tegenargument is dat leerkrachten in een dag-om-dag-systeem beter de vinger aan de pols kunnen houden.

Berekend risico

Ondanks de langzaam verbeterende coronacijfers in ons land staat de heropening van de scholen ter discussie. UZ Gent-diensthoofd intensieve zorg Dominique Benoit zei vorige week in 'Terzake' dat als het van hem afhangt de scholen nog dichtblijven. Hij vreest een eventuele derde golf, die de zorg niet zal aankunnen. De biostatisticus Geert Molenberghs sprak van een 'berekend risico'.

Door de verlengde herfstvakantie overbruggen we twee keer de incubatietijd van het virus
Lieven Boeve
Directeur-generaal katholiek onderwijs

Uit een recent onderzoek van de KU Leuven en Sciensano blijkt bovendien ook dat kinderen vatbaarder zijn voor het coronavirus dan eerst gedacht. Maar scholen lijken geen belangrijke rol te hebben gespeeld bij de verspreiding in de eerste golf.

'Het is een kwestie van kosten en baten', zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht vrijdag. 'We zullen alles goed moeten opvolgen. Maar het welzijn, de opvoeding en opleiding van onze kinderen is ook belangrijk.'

Minder quarantaine

Vermoed wordt dat de langere herfstvakantie een gunstig effect heeft gehad. 'Voor de vakantie zaten veel leerkrachten uit voorzorg thuis in quarantaine', zegt Lieven Boeve, de directeur-generaal van het katholiek onderwijs, 'maar door de verlengde herfstvakantie overbruggen we twee keer de incubatietijd van het virus. We horen dan ook van verschillende scholen dat dat voor een verlichting heeft gezorgd en de organisatie opnieuw haalbaar maakt.'

Ook het Gemeenschapsonderwijs GO! verwacht na de herfstvakantie dat er minder leerkrachten en leerlingen in quarantaine zullen zitten.

Katholiek onderwijs

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt klaar te zijn voor de nieuwe start en benadrukt dat de scholen alles in het werk stellen om het deeltijds afstandsonderwijs succesvol te organiseren. 'We vertrouwen erop dat alles veilig kan verlopen, maar we blijven uiteraard waakzaam en we volgen de evolutie van het virus verder op', zegt Boeve.

Ook het GO! benadrukt dat het een weloverwogen beslissing is om de scholen te heropenen. 'Na deze verlengde herfstvakantie komen er nog eens extra maatregelen bij, naast het gedeeltelijk afstandsonderwijs moeten bijvoorbeeld alle vergaderingen digitaal doorgaan', zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck. 'Uiteraard moeten we de evolutie blijven monitoren om te kunnen inschatten wat de nodige maatregelen zijn. We vinden het terecht dat onderwijs als maatschappelijke prioriteit wordt gezien. De leerachterstand mag niet opnieuw oplopen.'

Vakbonden

Ook de vakbond VSOA Onderwijs verdedigt de heropening van de scholen. ACOD-secretaris Nancy Libert zit op dezelfde lijn. Ze maakt zich sterk dat uit het onderzoek blijkt dat scholen geen besmettingshaard waren. 'We blijven de situatie opvolgen en als binnen 14 dagen blijkt dat de besmettingscijfers weer de hoogte ingaan en de enige versoepeling van de maatregelen de opening van de scholen was, dan weten we dat zich in het onderwijs strengere maatregelen opdringen.'

COC Onderwijs, de grootste onderwijsvakbond van het land, vraagt dat wel dringend klare wijn geschonken wordt. Normaal volgt op 1 december een evaluatie van de maatregelen, maar volgens topman Koen Van Kerkhoven is dat 'ridicuul'. 'De examenplanningen worden nu opgesteld, dus wij vinden dat scholen snel moeten weten hoe en wanneer zij alles moeten georganiseerd krijgen', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud