'Schuldgraad naar 60 procent in 20 jaar'

Minister van Financiën Koen Geens (foto: Belga) ©BELGA

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is erin geslaagd de Bel­gische schuldgraad onder 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te brengen. 'Binnen twintig jaar moet de schuldgraad naar 60 procent', zei hij in De Ochtend.

Dankzij het resultaat respecteert de regering-Di Rupo haar engagement tegenover Europa om de overheidsschuld in 2013 onder de symbolische grens van 100 procent te duwen. Maar Geens relativeert dat cijfer. De schuldgraad is nog te hoog, vindt hij. 'De bedoeling is dat we de schuldgraad elk jaar met 2 procentpunt verminderen, zodat ze binnen twintig jaar uitkomt op 60 procent', zei Geens in De Ochtend van Radio 1.

Dat moet in de eerste plaats door het begrotingstekort af te bouwen, zo zegt Geens. Binnen een tiental dagen maakt minister van Begroting, Olivier Chastel (MR), de begrotingsresultaten van 2013 bekend. Maar Geens zegt alvast dat het tekort 'niet hoger zal zijn dan 2,8 procent', het cijfer dat de Europese Commissie recent naar voor schoof. De beter dan verwachte inkomsten uit het laatste rondje fiscale amnestie zullen het tekort wellicht lager duwen.

Eerder vorig jaar leek de schuldgraad nog boven 100 procent uit te komen. Eurostat, het statistische bureau van Europa, raamde de schuld enkele maanden geleden nog op 105 procent. En begin december waarschuwde Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, ervoor dat de schuld in 2013 boven 100 procent dreigde uit te komen. Maar via een rist ingrepen slaagde Geens er op de valreep in de doelstelling alsnog te realiseren.

Berlaymont

Dat is mede te danken aan een operatie met het Berlaymontgebouw. Dat werd tien jaar geleden verkocht aan de Europese Commissie, die daarvoor jaarlijks een bedrag afbetaalde. Maar die jaarlijkse afbetaling werd door AG Insurance en BNP Paribas Fortis afgekocht. Dat leverde voor de Schatkist een oneshot van 636 miljoen euro op.

Een tweede ingreep uit de koker van Geens was het plan om Belgische overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld te beleggen in overheidspapier. Ook dat brengt minstens 500 miljoen euro op.

BNP Paribas Fortis

De grootste operaties gebeurden evenwel eerder dit jaar. De verkoop van het resterende kwart dat de Belgische staat nog in handen had van BNP Paribas Fortis aan de Fransen, leverde 3,25 miljard euro op. En de verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, bracht 1 miljard euro in het laatje.

Alles bij elkaar slaagde Geens erin de overheidsschuld met 5,35 miljard euro te verlichten. Een lagere schuld leidt automatisch tot lagere rentelasten, en dus meer budgettaire ademruimte. Bovendien is het een signaal aan de financiële markten en de ratingagentschappen, die de grens van 100 procent symbolisch belangrijk vinden.

Toch heeft ons land nog een lange weg af te leggen. Voor de finan­ciële crisis - in 2007 - bedroeg de schuldgraad 84 procent, tegenover een piek van 138 procent in 1993. Sinds de redding van de Belgische banken heeft de schuld altijd met de 100 procentgrens geflirt. In vergelijking met andere landen scoort België nog altijd niet goed, ook nu de schuld onder 100 procent is geëindigd. De gemiddelde schuldgraad in de eurozone bedraagt 93 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud